fbpx
Uutiset

Kivunhoidon saatavuus vaihtelee valtakunnallisesti

Useimmissa Suomen keskussairaaloissa toimii kipupoliklinikka, jossa hoidetaan kroonisia kipuja. Mahdollisuudet huolehtia kaikista kipuhoitoa tarvitsevista vaihtelevat Kymenlaakson keskussairaalan kipupoliklinikan ylilääkäri Eero Vuorisen mukaan kuitenkin ympäri maata.

Hämeenlinnan kipupoliklinikalla hoidetaan koko sairaanhoitopiirin väestöä, ja hoitojonot ovat 2-3 kuukautta. Hoitomuotoja ovat yleensä lääkehoidot ja psykologiset kivunhoitokeinot.

Kipua ei hoideta yksinomaan kipupoliklinikoilla, vaan Kanta-Hämeessäkin suurin osa kipupotilaista hoidetaan joko muilla erikoisaloilla tai perusterveydenhuollossa.

-Esimerkiksi fysiatriassa, ortopediassa ja neurologiassa hoidetaan kipupotilaita, joiden sairaus sopii näiden erikoisalojen hoitoon, sanoo Hämeenlinnan kipupoliklinikan osastonylilääkäri Antti Mali.

Jatkuva kipu muun muassa heikentää vastustuskykyä ja kudosten paranemista. Hämeenlinnan kipupoliklinikalla hoidetaan potilaita useimmiten tuki- ja liikuntaelinperäisten kipujen sekä hermovauriokivun vuoksi.

Menot