Uutiset

Klassikko kolahtaa laajakangasversiona

Klassikkoelokuvien ystäviä hemmotellaan laajakangasversioilla pitkän tauon jälkeen Hämeenlinnassa.

-Pula on ollut huutava noin 25 vuotta. Silloin on viimeksi nähty täällä laajemmin klassikoita laajakankaalla, kertoo Hämeenlinnan elokuvakerhon puheenjohtaja Pekka Rautalahti.

Syynä pitkään taukoon on alkuperäisten filmikopioiden ja niiden oikeuksien siirtyminen Suomen elokuvakerhojen liitolta Suomen elokuva-arkistolle eli nykyiselle Kansalliselle audiovisuaaliselle arkistolle eli KAVAlle.

-Moni kerho yritti neuvotella elokuvia katsottavakseen, mutta se ei ole ollut helppoa. Sen kurimuksessa on nyt eletty. Niinpä elokuvan arvokkaimpia merkkiteoksia ei ole ollut mahdollista nähdä laajakankaalla, Rautalahti selittää.

Valikoima ?laajempi syksyllä

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

Ryhmä paikallisia elokuvaharrastajia eli Kino Tavast haikaili laajakangasversioiden perään ja otti yhteyttä KAVAan, jolta lopulta tuli myönteinen päätös ennen joulua.

Niinpä kevään aikana Bio Rex Verkatehtaalla nähdään kaikkiaan seitsemän klassikkoelokuvaa. Niistä ensimmäinen, Sergio Leonen Hyvät, pahat ja rumat, esitettiin ystävänpäivänä.

Koska KAVAn päätös tuli niin viime tipassa, elokuvat jouduttiin valikoimaan käytännön syistä niiden klassikoiden joukosta, jotka pyörivät myös Pirkanmaan elokuvakeskuksessa Niagarassa ja Päijät-Hämeen elokuvakeskuksessa Kino Iiriksessä. Kino Tavastin aktiivit äänestivät keskenään, mitkä alle paristakymmenestä elokuvasta Hämeenlinnaan päätyvät.

-Pyrimme siihen, että jokaisen makuun on jotakin. Toivottavasti ensi syksynä olisi laajempi valikoima, mistä valita. Elokuvia voivat toivoa myös kävijät, Pekka Rautalahti toteaa.

Klassikkosarjaa on tarkoitus ensi syksynä jatkaa esityksillä Maximissa.

Elokuvakerho ?kärsii rahapulasta

Hämeenlinnan elokuvakerholla on tavoitteena herättää henkiin myös kahteen otteeseen aiemmin tyrmätty esitys oman maakunnallisen elokuvakeskuksen saamisesta Hämeenlinnaan.

-Aina se on kaatunut joko kaupungin tai entisen elokuva-arkiston rahanpuutteeseen. Nyt voimamme on keskitetty KAVAn aluesarjan saamiseen, mutta ehkä joskus saamme maakunnallisen elokuvakeskuksen.

Elokuvakerho itsessään on vain varjo entisestään. Parhaimpina aikoina jäseniä oli yli 300, nyt aktiiveja on vain kourallinen.

-Toimin puheenjohtajana tässä ”invalidikerhossa”. Emme ole pystyneet mitään elokuvia esittämään kahteen vuoteen, koska emme ole saaneet rahaa mistään, kertoo 16-vuotiaana elokuvakerhoon liittynyt ja siinä yli 30 vuotta viihtynyt Pekka Rautalahti.

Myös nuoret ?tietoiseksi elokuvista

Rautalahti haluaakin elvyttää elokuvaharrastusta myös nuorta sukupolvea ajatellen.

-Kyse on elokuvataiteen kasvatuksesta. Miten nuorten käy, jos heillä ei ole mahdollisuutta nähdä elokuvia alkuperäisversioina, vaan pelkkinä tv-versioina?

Jonkinmoista elokuvan elpymistä on viime aikoina kaupungissa ollut jo havaittavissa.

Bio Rex ja Verkatehdas oy tarjoavat vuodenvaihteen molemmin puolin ilmaiseksi kuusi hämeenlinnalaistoimijoiden toive-elokuvaa, ja Suisto-klubi on esittänyt digitaalielokuvia sunnuntai-iltaisin.

Meneillään on myös Suomen Tykistömuseon, Hämeenlinnan elokuvakerhon ja Hämeen keskiaikamarkkinoiden Samurai Kino, joka esittää neljä elokuvaa japanilaisesta keskiajasta. Erittäin suosituksi osoittautui vuonna 2009 Aulangolla Graniittilinnassa nähty Alfred Hitchcockin Vertigon ulkoilmaesitys.

-Tällaiselle on todella suuri tarve. Kiinnostus elokuvataidetta kohtaan on kasvamassa uudelleen. Uskon, että klassikkosarjakin kiinnostaa intohimoisia filmihulluja, jotka ovat laajakangaselokuvien ystäviä, Hämeenlinnan elokuvakerhon puheenjohtaja Pekka Rautalahti sanoo.

Oheistapahtumia ?luvassa

Klassikkosarjaan liittyen Kino Tavastin jäsenillä on suunnitelmissa pitää myös elokuva-aiheisia seminaareja, keskustelutilaisuuksia ja muita tapahtumia.

-Voisimme rakentaa esimerkiksi Charles Dickens 200 vuotta -esityssarjan Dickens-filmatisoinneista. Tarkoituksena on pitää asiantuntijoiden alustuksia teattereilla ennen esitystä tai alkavasta esityssarjasta. Seminaareja voisi järjestää vaikka teemoittain ohjaajista tai aiheittain esimerkiksi rikos- tai lännenelokuvista, Pekka Rautalahti visioi. (HäSa)

Mainos