fbpx
Uutiset

Klooniliha kulkee Eurooppaan rajoituksetta

Suomenkin markkinoilla voi olla lihaa, joka on peräisin kloonatusta eläimestä tai sen jälkeläisestä. Tällä hetkellä EU:lla ei ole sääntöjä, jotka kieltäisivät kloonilihan kulkeutumisen maanosaan.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa tuotantoeläimiä kloonataan jalostustarkoituksessa ja niitä on kulkeutunut myös Saksaan.

EU-komissio esittää, että eläinten kloonaus elintarviketuotantoa varten keskeytettäisiin väliaikaisesti viideksi vuodeksi. Kielto ei koskisi kuitenkaan EU:n ulkopuolelta tuotuja kloonattujen eläinten jälkeläisiä tai niistä valmistettuja elintarvikkeita.

Suomen maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) eivät ole tyytyväisiä esitykseen.

Anttila kertoo suhtautuvansa kloonaukseen erittäin kielteisesti.

-Suomi kannattaa esitystä, että kloonaamista ei ruveta toteuttamaan. En voi hyväksyä sitäkään, että jälkeläisiä käytettäisiin elintarviketuotantoon. Ei missään nimessä! Anttila toteaa.

Pietikäinen haluaisi vähintään luoda kansainvälisen jäljitys- ja merkintäjärjestelmän.

-Jos Euroopan markkinoille tuodaan kloonattujen eläinten tai niiden jälkeläisten tuotteita, siitä pitää olla alkuperämerkintä ja rekisteri. Se olisi palvelus sekä eurooppalaisille että amerikkalaisille kuluttajille, joilla olisi jatkossa valta valita, haluavatko syödä kloonatun broilerin tai naudan lihaa vai ei, Pietikäinen toteaa.

Menot