Uutiset

Kloori ei lähde uimavesistä kulumallakaan

Tekniikka on kehittynyt, mutta kloorista ei ole uimahalleissa päästy. Eikä päästäkään, sillä vesi tarvitsee aina tujauksen klooria nujertaakseen haitalliset bakteerit.

Uimavesien klooripitoisuus on kuitenkin onnistuttu hivuttamaan monin paikoin aiempaa alhaisemmalle tasolle.

Valtaosa uimalaitoksista on siirtynyt jo käyttämään esimerkiksi raemaista klooria aiemman kloorikaasun sijaan. Raemainen kloori on uimareiden kannalta huomattavasti kaasuklooria hellävaraisempaa, sillä kaasukloori ärsyttää herkästi hengityselimiä ja silmiä.


Kaasukloori katoaa halleista lopullisesti

Hämeenlinnan uimahallissa raemaista KHK-klooria on käytetty jo kymmenisen vuotta. Kaksi vuotta toimineessa Lammin uimahallissa vesi puhdistetaan nestemäisen natriumhypokloriitin avulla. Puhdistusta tehostetaan Lammilla UV-valon avulla.

Laitosmies Kari Ylén kertoo, että puhdistusjärjestelmät on niin pitkälle automatisoitu, että järjestelmä itse haistelee, onko vedessä riittävä määrä puhdistusainetta.

Tämän lisäksi uimaveden laatua seuraavat myös laitosmiehet, jotka ottavat vesinäytteitä päivittäin ja lisäksi toimittavat näytteitä kerran viikossa laboratorioon tutkittaviksi.

-Uimaveden pH:n tulee olla suunnilleen seitsemän. Hämeenlinnassa uimavedet ovat pysyneet hyvinä, Ylén sanoo.

Osa uimalaitoksista joutuu uusimaan vedenpuhdistusjärjestelmänsä, sillä kloorikaasun eli kaasukloorin eli nesteytetyn kloorin valmistus loppuu Suomessa. Kloorikaasua valmistanut Kemira on ilmoittanut lopettavansa tuotannon, koska paperiteollisuuden alasajo on vähentänyt aineen käyttöä niin radikaalisti.

Uimahalli- ja kylpyläteknisen yhdistyksen puheenjohtaja Pertti Kärpänen laskeskelee, että uusimistöihin joudutaan noin 30-40:ssä Suomen 250 uimalaitoksesta.


Matalakloorisessa uivat herkimmätkin

Aulangon kylpylässä kloorin määrä on pystytty painamaan vieläkin tavallista alemmas, sillä klooripitoisen natriumhypokloriitin lisäksi veden puhdistamiseen käytetään kahta muutakin menetelmää: UV-valoa ja otsonointia.

-Kolmen menetelmän käyttäminen tuo varmuutta, kun ei olla vain yhden aineen varassa. Lisäksi klooripitoisuus on saatu painettua aivan alarajoille, kertoo kylpyläpäällikkö Jani Rantanen.

Kun klooripitoisuudet on saatu laskettua alhaisiksi, muistuttaa aineesta enää vieno tuoksu. UV-valon tai otsonoinnin käyttö ei Rantasen mukaan näy käyttäjälle mitenkään.

-Tosin muutamat asiakkaat ovat meille kertoneet, etteivät pysty muualla kuin täällä käymään. Meillä klooria on niin vähän, että se ei ole aiheuttanut heille oireita, Rantanen sanoo.

Myös kylpylässä vedenlaatua tarkkaillaan jatkuvasti. Oman seurannan lisäksi terveystarkastaja käy epäsäännöllisen säännöllisillä tarkastuksillaan.

Koko kylpylän vesimassa kiertää puhdistuksen läpi kahdessa ja puolessa tunnissa. Jos esimerkiksi lastenaltaassa sattuisi pienellä uimarilla käymään kakkavahinko, suljettaisiin allas välittömästi ja altaan vesi kiertäisi puhdistuksen läpi 15 minuutissa. (HäSa)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic