Uutiset

Klovnitohtorit antavat nauruhoitoa ja kuplakylvetystä

– Onkos sinulle tehty tämä tärkein hoitohutkimus eli kuplakylvetys, kysyy Tohtori KP Hetkinen Kanta-Hämeen keskussairaalan käytävällä tapaamaltaan lapselta ja kaivaa esiin saippuakuplapurkin.

Toinen klovnitohtori eli Tohtori Komppi tekee välillä pieniä taikatemppuja ja töräyttää saksofonistaan komean fanfaarin.

Poliklinikan käytävän odotustilassa istuville lapsille ja heidän vanhemmilleen esiintyjät tulevat yllätyksenä. Osaa lapsista vähän jännittää, mutta osan suupielet kääntyvät heti hymyyn.

-?Täällä on tänään hirveästi noita paparazzeja, oletsä joku kuuluisuus, Komppi tiedustelee Sani Piiroiselta, kun lehtikuvaajan kamera räpsähtelee.

Sani Piiroista naurattaa.

Jännittää ja huvittaa

Klovnitohtorien ensivisiitti Kanta-Hämeen keskussairaalan lasten ja nuorten yksikköön sujuu leppoisan huulenheiton merkeissä. Punanenät lupaavat käydä esiintymässä jokaiselle paikalla olevalle lapselle, jos he sitä toivovat ja tilanne suinkin sallii.

Poliklinikalla isänsä Esa Tuomosen kanssa käymässä oleva Eemil Tuomonen ehtii tavata klovnit kahdesti. Ensimmäisellä kerralla hän on vielä vähän pidättyväinen, mutta toisella kerralla yhteiset taikatemput onnistuvat hienosti.

-?Jokainen lapsi reagoi eri tavalla. Ei haittaa, jos jotakuta ei hymyilytä tai naurata. Joskus reaktio voi tulla vasta, kun ovi takanamme on suljettu. Tärkeintä on, että olemme sen hetken läsnä, sanoo K.P. Hetkinen alias Sirpa Taivainen-Ilmola.

Hän ja Tohtori Komppi alias Markku Kykkänen ovat kokeneita sairaalaklovneja.

-?Parhaat kommentit tulevat yleensä pitkäaikaispotilailta, joista joitakin olemme tavanneet säännöllisesti jopa vuosien ajan. Heille meistä on tullut kavereita, joiden vierailua odotetaan, Kykkänen kertoo.

Sairaalaklovnien missiona on saada lapset hetkeksi unohtamaan sairautensa ja antaa luvan hyvälle mielelle ja vapauttavalle naurulle keskellä sairaalan arkipäivää. Eikä haittaa, vaikka henkilökunnankin silmät tuikkivat ja naururypyt syvenevät.

-?Tuntuu ihanalta saada heidät tänne. Tämä on ollut haaveena jo aikaisemminkin, kertoo osastonhoitaja Marja Koljonen.

Tavoitteena säännölliset visiitit

Sairaalaklovnit ry:llä on nykyisellään 29 esiintyvää klovnitohtoria, ja parhaillaan koulutetaan vielä 11:tä lisää. Klovnien työkenttä on laajentunut vähitellen, ja nykyisin he vierailevat säännöllisesti muun muassa kaikissa maamme yliopistollisissa sairaaloissa. Myös Päijät-Hämeen keskussairaala Lahdessa kuuluu nykyään klovnien vierailupaikkoihin.

Hämeenlinnaan klovnitohtorit saapuivat parhaillaan vietettävän Hämeen Taikaviikon ansiota, sillä taikafestivaalin järjestäjä Esko Tuovinen onnistui muutaman paikallisen yrityksen tukemana toteuttamaan vierailun. Hulluttelijat kiertelevät sairaalan lasten ja nuorten yksikössä vielä tänään torstaina.

Tavoitteena kuitenkin on, etteivät käynnit jäisi tähän, vaan klovnit vierailisivat keskussairaalassa säännöllisesti kerran kuussa ensi vuoden alusta alkaen. Tätä varten käynnissä on varainkeräys, johon voivat osallistua niin yritykset kuin yksityisetkin.

-?Tavoitteena on saada kasaan 9?000 euroa, joka mahdollistaisi Sairaalaklovnien käynnit vuodeksi, kertoo Sairaalaklovnit ry:n toiminnanjohtaja Aino Viertola.

Tämän viikon sairaalavierailuja tukevat paikallisista yrityksistä Nordea, ISS Security Services sekä Hämeen Rakennussuora Oy. (HäSa)