Uutiset

Klubitalon kynnys on matala myös nuorille

Matti Jurvanen odottaa innostuneena, mitä tapahtuu tammikuun alussa, kun Hämeen klubitalon ovet avautuvat.

-On vaikea veikata, paljonko jäseniä tulee. Meille mahtuu yhtä aikaa syömään 32 henkeä. Toisaalta jäseniä voi olla paljon enemmän, koska he tuskin ovat täällä yhtä aikaa.

Erottajakadun talossa on paljon tilaa, 360 neliöön mahtuu toimisto- ja ruokailutilojen lisäksi myös oleskelutiloja. Alakerrassa on kanttiini ja mm. sauna.

-Kaikki tilat ovat sekä jäsenten että henkilökunnan käytössä.

Jurvanen toivoo, että tieto klubitalon tarjoamista mahdollisuuksista kulkisi paitsi Mielenterveysyhdistys Hämin myös eri viranomaisten kautta niille, joita asia voisi kiinnostaa.

-Myös nuorille.

-Naapurikunnatkin pitäisi saada mukaan. On kurjaa sanoa jollekin, ettei jäseneksi pääse, koska tulee väärästä kunnasta.

Suunniteltiin pitkään

-Ainakin kymmenen vuotta on puhuttu klubitalon perustamisesta Hämeenlinnaan, muistelee Hämin puheenjohtaja Kari Kuittinen.

Nyt idea toteutuu. Hämi löysi kumppanikseen mielenterveyskuntoutujien parissa jo pitkään toimineen yksityisen Asuntopolku oy:n.

-Monet jäsenistämme ovat olleet Asuntopolun asiakkaita. Sitä kautta syntyi yhteys.

Asuntopolun toimitusjohtaja Matti Jurvanen taas oli innostunut kansainvälisestä klubitalokonseptista jo ennen kuin yhteistyö kaupungin ja Hämin kanssa konkretisoitui.

-Meidän toimintamme muistuttaa nytkin klubitaloa. Silti työ muuttuu nyt huomattavasti.

Tähän saakka Asuntopolku on tarjonnut asiakkailleen yksilöllisiä kuntoutus- ja asumispalveluja. Asiakkaat ovat tarvinneet lähetteen ja kunnan maksusitoumuksen.

Uudella tavalla

Asuntopolun henkilöstö siirtyy klubitalon palvelukseen.

-Olemme siitä yhtä innoissamme kuin Matti. On hienoa tehdä asioita uudella tavalla, sanovat lähihoitajat Marja Stenberg ja Ritva Jousiaho.

Kaurialassa on Asuntopolun toimintakeskus. Asiakkaat asuvat tavallisissa vuokra-asunnoissa.

-Toimintakeskuksesta tulee klubitalo. Tämän sijainti on hyvä, koska tämä ei ole kaukana keskustasta ja myös Hämin toimisto on lähellä.

Hämi jatkaa toimintaansa kuten tähän astikin. Se ja klubitalo ovat itsenäisiä yksikköjä, mutta tekevät yhteistyötä.

-Meillä on toimitila Turuntien varrella ja haluamme myös pitää sen, koska se on monille jäsenistämme tärkeä paikka, Kari Kuittinen kertoo. (HäSa)