Kolumnit Uutiset

Koemmeko enää Itsenäisyysfantasiaa?

Hämeenlinnan jäähallissa esitetystä Itsenäisyysfantasiasta oli jo hyvää vauhtia tulossa paikallinen itsenäisyyspäivän perinne. Viitenä vuonna peräkkäin halli täyttyi niin esiintyjistä kuin katsojistakin. Tänä vuonna esitystä ei rahanpuutteen vuoksi ole. Näivettyikö perinne tähän?

Itsenäisyysfantasia on ollut upea osoitus yhteisöllisyydestä, kulttuuriväen yhteistyöstä ja harrastusten monimuotoisuudesta.

Pääsin itse nauttimaan esityksestä kolme kertaa. Vaikka kaikissa näkemissäni esityksissä oli samoja elementtejä, oli niissä joka vuosi mukana myös uutta ja erilaista.

Ensimmäinen esitys haki vielä muotoaan. Hallin jääaluetta ei osattu vielä kovin hyvin hyödyntää, vaan suurin osa esiintyjistä oli katsomoissa.

Neljäs fantasia hämmästytti esiintyjien paljoudella ja iloisella, esityksestä toiseen soljuvalla toteutuksella. Viides oli Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan huipennuksena edeltäjäänsä vakavampi ja totisempi, mutta samalla myös erityisen juhlava.

Tämän vuoden esityksen puuttumattomuutta ei voi pitää suurena yllätyksenä. Sen verran vaikeaa on ollut vääntö erityisesti klassisen musiikin konserttien tukirahoista.

Kaiken lisäksi Itsenäisyysfantasian toteutus oli epävarmoissa kantimissa jo vuonna 2015, jolloin kaupunginhallitus aivan loppumetreillä heltyi myöntämään sille 30 000 euron tuen.

Koska Itsenäisyysfantasia on pitkälti rakentunut esiintyjien vapaaehtoisuuden varaan, eivät tapahtuman kustannukset ole olleet päätähuimaavia. Kuluja kuitenkin syntyy väistämättä ja niiden kattamiseksi järjestäjien selustan on oltava turvattu.

Näin Suomen 100-vuotisjuhlan kynnyksellä tapahtuman sponsorointi olisikin paikallisille yrityksille oiva mahdollisuus kohentaa julkisuuskuvaansa.

Kuka laittaisi pystyyn haastekampanjan tai joukkorahoitushankkeen ensi vuoden Itsenäisyysfantasian järjestämiseksi?

Rahoitus olisi hyvä saada kuntoon ajoissa. Toivottavaa myös olisi, että tapahtuman järjestäminen pysyisi siitä jo kokemusta kartuttaneiden osaavissa käsissä.

Suomen 99-vuotispäivän vietto huipentunee useimmissa kantahämäläiskodeissa presidentillisen kättelyseremonian seuraamiseen televisiosta. Toivottavasti 100-vuotispäivänä on jälleen tarjolla myös paikallinen kansanjuhla.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic