Kolumnit Uutiset

Kohta on vakuutuksille kysyntää

Toukokuun lopussa nähdään, millaista sotemallia Suomeen esitetään. Lopullisestihan kiistellystä sotesopasta päättää hallitus, mutta siihen asti uhkakuville ei ole loppua.

Valinnanvapauden ja tasavertaisten palvelujen puolesta liputtanut uudistus voi asiakkaan kannalta huonoimmassa tapauksessa johtaa suomalaisten jakautumiseen yhä jyrkemmin A- ja B-luokkaan.

Pahimmissa uhkakuvissa köyhät jumittuvat jonoihin. Lääkkeistä köyhien on turha edes haaveilla, jos Kela ei enää korvaa osaa niistä.

Toteutuu sote sitten millä tavalla tahansa, riittää terveysvakuutuksille kysyntää sote-Suomessa.

Kela korvasi viime vuonna 72 miljoonaa euroa lääkäripalkkioita ja 95 miljoonaa euroa hammaslääkäripalkkioita. Mikäli korvaukset loppuvat, jäävät maksut kokonaan asiakkaiden maksettaviksi.

Moni yksityislääkärien asiakkaista kävisi varmasti julkisessa terveydenhoidossa, jos sinne ei tarvitse jonottaa tai jos erikoislääkäripalvelut eivät puuttuisi terveyskeskuksista.

Tilanne pahenee, jos sote puraisee myös työterveyshuoltoon.

On vaikea edes kuvitella, millainen sotesoppa meillä on edessämme. Varmaa kuitenkin on, että työnantajat eivät sijoita työntekijöidensä terveydenhuoltoon yhtään sen enempää kuin on pakko. Jo nyt työnantajat käyttävät 400 miljoonaa vuodessa työntekijöiden sairaanhoitoon.

Vähemmästäkin menee mieli mustaksi.

Kun on myöhemmässä keski-iässä ja perussairautensa jo hankkinut, eivät edessä olevat työvuodet näytä kovin houkuttelevilta.

Pakko olisi kuitenkin jaksaa painaa, että saisi rahaa yksityislääkäreiden vastaanottoihin ja lääkekustannuksiin. Vakuutuksia on meikäläisen epikriisillä nimittäin turha enää lähteä hakemaan.

Hengähdystaukoa ei ole luvassa. Ennaltaehkäisevä kuntoutus on ehditty jo lopettaa ja muu kuntoutus on typistetty parin päivän pikaspurtteihin. Vuorotteluvapaa on luiskahtanut tavoittamattomiin ja parin päivän epidemiat kiertävät meikäläisen kaukaa.

Vielä pääsen yhdeksi viikoksi Kelan kuntoutukseen. Aion nauttia siitä täysin siemauksin etenkin, kun se järjestetään laitoksessa. Se on kuulkaa yhtä juhlaa, kun äiti pääsee passattavaksi lihapatojen ääreen.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic