fbpx
Uutiset

Kohta pääsee lemmikin kanssa kahville

Ensi vuonna ei janoisen koiranulkoiluttajan tarvitse enää jättää koiraansa baarin ovenpieleen hytisemään.

Jos maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) hyväksyy lähiviikkoina pöydälleen tulevan uuden elintarvikehuoneasetuksen, pääsevät lemmikit jo heti vuoden alusta alkaen sisälle ravintolaan.

Mutta vain luvan kanssa. Ravintolan tai kahvilan pitäjä saa itse päättää, onko eläimillä mitään asiaa hänen ravitsemusliikkeeseensä.

Uusi asetus vaatii, että ravintolan ovella on näkyvästi ilmoitettava, jos eläimiä saa tuoda sisälle. Näin esimerkiksi allergikot tietävät jo etukäteen, onko sisällä mahdollisesti oireita aiheuttavia eläimiä.

Asetusta valmistellut maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöylitarjastaja Sebastian Hielm ei usko, että kaikki Suomen 30 000 ruokapaikkaa tulisivat sallimaan lemmikkien tuomisen sisälle. Hän arvioi, että käytännössä osa kahviloista ja tienvarsien huoltoasemaravintoloista voisivat innostua päästämään eläimet sisälle.


“Ei syytä kieltää”

Uudistus liittyy laajaan elintarvikehygienialakien uudistukseen. Siinä jäykkänä ja osin turhanakin pidettyä byrokratiaa vähennetään ja vastuuta siirretään entistä enemmän tuottajille, myyjille ja ravintoloitsijoille itselleen.

-Olemme jo pitkään saaneet kansalaisilta toiveita siitä, että eläinten totaalikieltoa höllennettäisiin. Jos joku haluaa viedä koiransa kahvilaan, niin ei meillä ole mitään syytä sitä kieltää, Sebastian Hielm sanoo.

Hielmin mukaan etenkin pienille toimijoille halutaan näin antaa lisää vapautta päättää itse omasta toiminnastaan.


Ravintoloitsija päättää

Sebastian Hielmin mukaan eläinten täyskielto ravintoloissa on ollut lähinnä suomalainen tapa.

Uusi asetus mahdollistaisi esimerkiksi Japanissa toimivien kissakahviloiden tapaiset kahvilat. Niissä asiakkaat saavat silitellä kahvilan kissoja. Toisaalta koiranulkoiluttajat voisivat taas kohdata toisensa kuuman kupillisen äärellä ilman, että lemmikkiä pitäisi jättää ulkopuolelle hytisemään.

Asetus itsessään ei lähde listaamaan ravintoloissa sallittuja tai kiellettyjä eläimiä.

Kun muiden lakien syrjintäsäännötkään eivät koske eläimiä, niin ravintolan pitäjälle jää täysi vapaus valita, mitä eläimiä hän ravintolaansa haluaa. Jos ravintolan pitäjä niin päättää, niin koirat ja kissat ovat asiakkaina samalla viivalla käärmeiden, hevosten ja alpakoiden kanssa.

Ravintoloiden keittiöihin ei millään elävällä eläimellä ole edelleenkään mitään asiaa.

-Sen kieltää jo EU:kin ja se kielto pidetään ehdottomasti voimassa. Hygienia ei saa missään tapauksessa vaarantua eläimien takia, Hielm sanoo.(HäSa)

Menot