Kolumnit Uutiset

Kohta rokotetaan jo syöpää vastaan

Kuulun siihen ikäluokkaan, jolle oli itsestään selvää sairastaa tuhka- ja tulirokot, eikä vesirokostakaan suurta meteliä pidetty, vaikka kutina oli viedä järjen.

Muistan hyvin naapurin menettäneen mieskuntonsa sikotaudin takia, eikä äitini säästänyt sanojaan kertoessaan 1940-luvun lapsuudestaan kurkkumädän kourissa.

Koulukaverille kävi kehnommin. Hän joutui opettelemaan puhumisen uudestaan aivokalvontulehduksen sairastettuaan.

Räkä valui, yskät köhittiin ja kuumeet hikoiltiin itsestään selvänä osana elämää.

Sitten keksittiin rokote ja elämä muuttui. Tauteja torjuttiin, mutta eivät ne mihinkään kokonaan kadonneet. Aina välillä pöpö poikineen pulpahtaa julkisuuteen muistuttamaan itsestään. Taistelu tauteja vastaan ei lopu koskaan. Se vain muuttaa muotoaan.

Influenssarokotuksia jaetaan kuukauden sisällä ja vielä tässä kuussa kaupunkilaisia muistutetaan mahdollisuudesta ottaa keuhkokuumerokote pneumokokkia vastaan.

Rokotusten määrän lisääntyminen on vain ajan ja ennen kaikkea rahan kysymys. Jo nyt Suomessa suojataan lapsia kahtatoista tautia vastaan.

Uskon, että tulevaisuudessa voidaan rokottaa jo rinta- ja maksasyöpää, kohdunkaulan syöpää ja eturauhassyöpää vastaan. Huhut kertovat, että jo nyt testataan ensimmäisiä rokotteita Alzheimerin tautia vastaan.

Kohta meidät voi varmasti rokottaa ikääntymistä, lihomista ja sydän- ja verisuonitauteja vastaan.

Mi­tä Suo­messa tapah­tuisi, jos rokottaminen lope­tet­taisiin?

Ei enää roko­tuksia lap­sille. Ai­kuiset sai­sivat pär­jätä sil­lä roko­tus­suo­jalla, mi­kä heil­lä nyt on.

Yk­si pelot­ta­vim­mista ja nopeim­mista palaa­jista olisi tuhka­rokko. Viattomalta kalskahtava sairaus tarttuisi herkästi, vammauttaisi ja tappaisi nopeasti. Muistan hyvin kuinka ennen rokotteita lähes kaikilla suomalaisilla oli tuhkarokko.

Tuhka­rokko saisi seuraa monista muista taudeista, jotka kuvittelimme jo selättäneemme. Kenties Suomeenkin tulisi vielä isorokko, kurkkumätä ja polio. Ei mikään ruusuinen tulevaisuuden kuva.

Rokotusten lopettamisen myötä voisi Ahveniston mäki saada taas rakennuksiinsa lisää elämää etenkin, jos Hämeenlinnaan rakennetaan vielä uusi sairaala.

Äkkiäkös Ahvenistolle palautettaisiin keuhkotautiparantola, joka ehdittiin tosin jo kerran lopettaakin.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic