fbpx
Uutiset

Kohtalon sormi toi Garamit Hämeenlinnaan

Eläkkeellä oleva sellotaiteilija Károly Garam tökkäsi noin vuosi sitten umpimähkään sormensa Suomen kartalle kotonaan Helsingissä ja päätti viedä vaimonsa Sirkan ex tempore -matkalle sinne, minne sormi osoittaa.

Sormen alta paljastui Hämeenlinna, jonne lähdettiin junalla päiväretkelle. Innokkaina uimareina he päätyivät uimahalliin, johon kovasti tykästyivät. Paluumatkalla rautatieasemalle silmiin osuivat Vanajanrannan uudet, uljaat kerrostalot.

Sirkka mainitsi niistä myöhemmin heidän tyttärelleen, joka otti asuinalueesta selvää netistä. Hän löysi yhden vapaan asunnon, joka päätyi seuraavana päivänä Garamien omistukseen.

-Nuorena sitä ei osannut ajatella muuta kuin Helsinkiä, mutta iän myötä kiihkeämpi elämänrytmi kaikkoaa. Asuimme aivan ydinkeskustassa Rööperissä, joka on rauhaton ja turvaton, Sirkka perustelee muuttopäätöstä.

-Olemme olleet älyttömän tyytyväisiä. Moittivat, että kaupunki on kuollut, mutta ainakin me on nautittu, että on rauhallista. Valitettavasti meillä ei ole mitään valittamista, pariskunta naurahtaa.

Luonto ja maisemat saavat Garamit haltioituneiksi. Suurimman yllätyksen heille on tuottanut hämäläinen persoonallisuus.

-Sanotaan, että hämäläiset ovat hitaita, mutta näähän puhuu kuin unkarilaiset! Ihmiset ovat yllättävän avoimia, Károly kuvailee.

-Uimahallin saunassa kun istutaan lauteilla tissit roikkuen, voi syntyä niin mielenkiintoisia keskusteluja, että oikein harmittaa, kun täytyy lähteä pois. Ja kadulla täysin vieraat ihmiset tulevat kiittelemään Károlya laulusta ja minua kirjoista, Sirkka kertoo.

Sydämellinen keittokirja

Sirkka on kirjoittanut kaikkiaan yhdeksän kirjaa, joista suurin osa käsittelee parisuhdeasioita.

Viimeisen hanke, jossa hän on ollut mukana, on Sydänliiton tämän vuoden alussa julkaisema keittokirja Sydämeni keittiössä. Se sisältää viisikymmentä terveellistä ja helppoa ruokaohjetta.
Sirkka on kirjoittanut kirjaan kymmenen ruokaan liittyvää pakinaa.

Sirkka tunnustaa, että hänellä on aina ollut korkea kynnys kirjoittamiseen johtuen siitä, että runoilija Pentti Saarikoski oli hänen veljensä.

-Jo lapsena me kilpailtiin ylivertaisuudesta kirjoittamisessa. Pentti oli aina paras ja kaunein kaikessa. Hän kannusti kyllä minua myöhemmin kirjoittamisessa, mutta sanoi aina lopuksi, että kyllä ne sen julkaisee, kun sanot, että olet mun sisko, Sirkka sanoo lakonisesti.

Tällä hetkellä Sirkka kirjoittaa pakinoita Hämeenlinnan Kaupunkiuutisiin kerran kuussa.

Sello pölyttyy huoneennurkassa

Károly kertoo, että eläkkeellä ollessaan hän ei juuri selloonsa ole koskenut.

-Olen ollut 45 vuotta orkesteritöissä ja nyt nautin siitä, että ei ole töitä.

Vaikka kuvitella voisi, Hämeenlinnassa järjestetyissä konserteissa Garameja ei ole yleisön puolella näkynyt.

-Koska olen ammattilainen, mietin koko ajan, onko soitto nyt ihan puhdasta. Mun täytyy olla vähän hiprakassa, että pystyn siitä nauttimaan, Károly tuskailee.

Paikallista teatteria Garamit sen sijaan pitävät “fantastisena”.

Pariskunta viettää aikaansa lähes joka päivä uimahallissa polskien ja kesäisin tandemilla polkien.

Károly harrastaa taulujen tekemistä nahasta, mitä varten hänellä on pieni työnurkkaus työttömien toimitiloissa Vanajantiellä.

Kevääksi on suunnitteilla yhteinen tangolauluprojekti Ami Aspelundin kanssa.

Menot