Uutiset

Kohtauksittainen ahmintahäiriö on yleinen, mutta tuntematon sairaus

Kohtauksittainen ahmintahäiriö, on yleisyydestään huolimatta varsin tuntematon sairaus. Sitä sairastaa arviolta joka neljäs vaikean lihavuuden takia hoitoon hakeutuneista, sanoo nuorisopsykiatrian poliklinikan ylilääkäri Tiina Tuominen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin Hämeenlinnan yksiköstä.

Sairautta ei Tuomisen mukaan kuitenkaan aina havaita. Ahmimishäiriötä hoidetaan psykiatrisella puolella huomattavasti harvemmin, kuin laihtumishäiriötä eli anoreksiaa sairastavia.

Tuomista harmittaa, kuinka vähän lihavuussairauksiin kiinnitetäänkään huomiota.

-Muistan vain muutaman tapauksen viimeisen vuoden ajalta. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö niitä olisi.

Ylilääkärin mukaan ylipainon takia hakeudutaan vain harvoin terapiaan, vaikka syy voi olla esimerkiksi vääränlaisessa minäkuvassa. Sairastuneilla on monesti kielteinen käsitys itsestä.

Lapsuuden vaikeat kokemukset kuten fyysinen väkivalta tai hyväksikäyttö voivat altistaa ahmintahäiriölle.

-Myös aiemmat negatiiviset kommentit painosta ja raskaus ovat riskitekijöitä sairastumiselle, sanoo Tuominen.


Ahminnasta ylipainoa

Kohtauksittainen ahmintahäiriö eroaa bulimiasta siinä, ettei hallitsemattomasti ahmittua ruokaa oksenneta ulos. Sairastunut ei myöskään käytä suolen toimintaa nopeuttavia aineita, jotta saisi ruuan nopeasti poistumaan elimistöstä.

Ahmintahäiriötä sairastavat säätelevät syömistään erilaisilla dieeteillä, joiden aikana he jättävät aterioita väliin.

-Ne kuitenkin vain lisäävät ahmimista. Tärkeitä olisi ylläpitää säännöllistä ruokailurytmiä.

Kohtauksittainen ahmintahäiriö johtaakin monesti painon nousuun ja painon heittelehtimiseen. Sairaudesta kärsivien on vaikeampi saada laihdutustulokset pysymään kuin muiden ylipainoisten. Kaikki kohtauksittaisesta ahmintahäiriöstä kärsivät eivät kuitenkaan ole ylipainoisia.

-Sairauteen liittyy monesti myös kakkostyypin diabetesta ja masennusta. Mitään äkillisiä sivuvaikutuksia ahmimisella ei kuitenkaan ole, ääritapauksissa mahalaukku saattaa laajeta, kertoo Tuominen.


Kerralla suuria annoksia

Sairastuneelle on tyypillistä, että hän nauttii kerralla suuria määriä ruokaa. Ahmiminen kohdistuu usein johonkin tiettyyn ruokalajiin, kuten karkkeihin, jäätelöön tai suklaaseen.

Nopeaa ahmimista jatketaan pahoinvointiin saakka. Sairastuneet syövät usein muilta salassa.

-Meidän kulttuurissamme syömiseen liittyvät asiat ovat vaikeita, häpeällisiäkin. Niistä ei kehdata kertoa muille, vaikka ahmimiseen pitäisi saada apua jo varhain, tietää Tuominen.

Ylipaino on suuri ongelma, jonka ennaltaehkäisyä tarvitaan. Tuominen toivoisikin, että julkisen terveydenhoidon puolelle perustettaisiin lisää painonhallintaryhmiä.

-Viimeksi kun tarkistin, ei julkisella puolella ollut mitään tarjolla. (HäSa)