Uutiset

Kohti kärkeä ja Rioa

Hämeenlinnan Soutajien Robert Ven on asettanut itselleen selvän tavoitteen. Hän aikoo soutaa kilpaa vuoden 2016 olympialaisissa Rio de Janeirossa Brasiliassa.

Ensi vuoden olympialaisiin on kuitenkin vielä pitkä matka. Ennen Rion olympiakisoja Veninkin on soudettava riittävän hyviin, jotta olympiapaikka ylipäätään heltiää.

Ensimmäisen kerran soudun olympiapaikkoja on jaossa loppukesän MM-kisoissa Aigubellettessa Ranskassa.

– Ensi kesän ylivoimainen tähtäimeni on nimenomaan MM-kisoissa. Siellä saa yhdeksän parasta paikan olympialaisiin, kertoo Ven.

Olympialaisten miesten yksikössä kilpailee 30 soutajaa 30 eri maasta. Euroopasta paikan saaminen on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

– On maailmassa kymmenen parhaan joukossa, jos Euroopasta pääsee olympialaisiin. Ja kun sinne Euroopasta pääsee, on mukana kärkipään kamppailussa, eikä mitalikaan ole kaukana.

Ven, 24, on kehittynyt nousujohteisesti kohti maailman huippua. Hän oli viime vuonna EM-kisoissa yhdestoista. Maailmancupissakin hän on napannut hyviä sijoituksia. Paras tulos tuli viime kesänä nimenomaan Aigubelletistä, jossa Ven sijoittui komeasti yhdeksänneksi.

– Viime vuonna kupla ikään kuin puhkesi. Se oli minulle läpimurtokausi kansainväliselle huipulle. Jos kehitys jatkuu tänä vuonna samanlaisena, Rion paikka tulee melko varmasti, 190-senttinen ja 92 kiloa painava soutaja arvioi.

Sisäsoudun SM-kisat ja leiri Italiassa

Syyskauden Ven harjoitteli kotimaassa ja keskittyi myös opiskeluun Aalto-yliopistossa. Rakennetekniikan kandin opiskelut ovat nuorella miehellä lähes valmiina. Hän harjoitteli kaksi–kolme kertaa päivässä opiskelun ohessa.

Nyt Ven on jättänyt opiskelun vaihteeksi taka-alalle ja hän menee eteenpäin urheilu edellä. Parin viikon päästä Venillä on edessä kauden ensimmäinen kilpailu – sisäsoudun SM-kisat.

– Ne pidetään tammikuun lopussa Helsingissä. Pienen kuntopiikin haen jo sinne, sanoo melonta- ja soutuliiton valmennuspäällikön Ilona Hiltusen ja äitinsä Tiina Venin valmennuksessa kohti huippua kipuava Ven.

Ven voitti SM-kultaa sisäsoudussa vuonna 2013, mutta vuosi sitten Nesteen Soutajien Joel Naukkarinen oli niukasti parempi.

– Viime vuonna mentiin alle maagisen kuuden minuutin rajan. Uskon, että tämän vuoden sisäsoutukisoissa sen rajan alle pääsee 4–5 soutajaa. Se kertoo, että suomalaisten fyysisyys on kansainvälistä tasoa.

Sisältä Ven pääsee soutajan oikeaan elementtiin veteen helmikuun alussa.

– Lähden leirille tuttuun paikkaan Gavirateen Pohjois-Italiaan. Siellä tarkoitukseni on olla kahdeksan viikkoa.

EM-kisat toukokuussa

Vähän leirin jälkeen Venillä onkin sitten jo edessä kova kilpailukausi.

– EM-kisat pidetään toukokuussa Poznanissa Puolassa. Maailmancupin kisoja on sitten kesäkuussa ja heinäkuussa. Kesäkausi huipentuu MM-kisoihin, hän selvittää ohjelmaansa.

Viime vuonna Ven oli miesten yksikössä omassa maassaan ylivoimainen. Suosikin paineet hän saa kantaa kotimaan kisoissa tänäkin vuonna.

– Viime vuonna ei arvokisojen paikasta tarvinnut edes taistella. SM-kisoissa voitin seuraavaa 20 sekuntia. Mutta eihän sitä koskaan tiedä. Suomessa on nuoria lupauksia, jotka voivat kehittyä.

Ven on aikaisemmin soutanut myös kaksikkoa arvokisoissa. Hänen soutukaverinaan on ollut Juho Karppinen.

– Valitettavasti Juholla oli loukkaantuminen ja häneltä jäi viime kausi käytännössä väliin. Eli yksikkö edellä nyt mennään. Voi olla, että Juho on yksikössä kovin haastajani. Eikä se kaksikkokaan ole kokonaan poissuljettu. Ennenkin se tuli mukaan ohjelmaan nopealla aikataululla.

Ven asuu vielä virallisesti opiskelupaikkakunnallaan Espoossa. Kohta hänellä on edessä muutto Hämeenlinnan tienoolle.

– Auki on kuitenkin vielä, muutanko Hämeenlinnaan vai Turenkiin. Tyttöystäväni Viivi asuu Hämeenlinnassa. Itse tunnen olevani yhtä lailla hämeenlinnalainen ja janakkalalainen, hän naurahtaa.

Tukea tarvitaan

Venin neljän vuoden olympiaprojekti on mennyt eteenpäin suunnitelmien mukaan. Mies on tyytyväinen tukijoihinsa, jotka mahdollistavat näinkin täysipainoisen valmistautumisen huippu-urheiluun. Lisätuki ei kuitenkaan olisi pahitteeksi.

Venin manageri ja tukijajoukkoon kuuluva Kari Tolppa sanoo suoraan, että liiton rahallinen tuki urheilijalle on onnettomalla tasolla. Hän kertoo, että huippusoutajalle pyritään hankkimaan toinen kilpailukykyinen vene.

Nythän Robertin vene on ulkomaan matkojen aikana trailerin päällä, eikä sillä silloin harjoitella. Toinen vene mahdollistaisi harjoittelun kuljetustenkin aikana.

Tolpalla on myös oiva motto Venin matkalla kohti olympialaisia.

– Asenne ei ole sellainen, että yritetään vaan parasta. Sillä asenteella mennään, että ylitämme itsemme. (HäSa)

Asiasanat