Uutiset

Kohtuuton tuoton maksimointi sokaisee

Keskustelu siitä, kuka on köyhä, on tarpeetonta. Jos kysyy esimerkiksi pelkkää kansaneläkettä saavalta mummulta, miten hän tätä nykyä kokee elämänsä, saa usein vastaukseksi valtaa käyttävien kannalta mieluisen, että kaikki on hyvin. Vielä tuo mummu lisää siihen, että täytyy vaan olla kiitollinen siitäkin, mitä saa.

Tutkijoiden mielestä mummu on tilastojen valossa virallisesti köyhä, vaikka hän ei itse sitä sano eikä edes miellä.

Tärkeintä olisi nyt, kun pyritään korjaamaan menneiden lamojen aiheuttamia vaurioita, kiinnittää huomio ensisijaisesti kohtuuttomia tuottoja ja tuloja hankkivien eli ahneiden joukkoon.

Mammonan hamuaminen jopa laman aikana on ahneutta, itsekkyyttä ja kohtuuttomuutta.Se aiheuttaa -ei kateuden takia – sisäistä tyytymättömyyttä ja sokaisee järkevien päätösten tekemistä.

Ylisuuret palkka- ja osinko- sekä muut tulot eivät kuulu järkevään yhteiskuntapolitiikkaan missään vaiheessa, vähiten tähän vuosikymmeneen, jonka aikana pitäisi kaikki suomalaiset työllistää ja rakentaa rakentamatta jäänyttä. Lisäksi valtion, kuntien ja yksityisten on maksettava lamojen ja taantuman aikana ottamiaan velkoja.

Ahneus ja kohtuuton tulojen rohmuaminen on helposti pistettävissä aisoihin verotuksella. Verotus on aina poliittisen tahdon asia. Halutaanko niin tehdä vai ei.

Nyt tarvitaan lujaa tahtoa lisätä verotuloja. Siis esimerkiksi yli kymmenentuhatta euroa kuukaudessa ansaitsevalta sen ylittävästä osasta 70-80 prosenttia veroa.

Eiköhän silloin tuoton maksimointihalut järkiinny ja samalla saataisiin verotuloja hyvään yhteiskuntapolitiikkaan koko maassa kaikille suomalaisille.

Juhonpoika

Hämeenlinna

Päivän lehti

23.1.2020