Uutiset

Koira kehyksissä

Voi miten söpö! No tuossapa on laiskan näköinen hurtta ja ylpeänoloinen isäntä. Ja mitä ihmettä! Miksi koira on pitänyt tuoda valokuvastudioon?

Reaktiot Hämeenlinnan historiallisen museon näyttelyssä vaihtelevat ihastuksesta ihmetykseen.

Esillä on koira-aiheinen valokuvanäyttely Onko koira kotona? Siihen on koottu kuvia helsinkiläisistä ja hämeenlinnalaisista koirista 1860-luvulta 1970-luvulle.

Kuvat näyttävät koiran perheenjäsenenä, statussymbolina, työtoverina ja kadun tai maaseudun kulkijana.

Näyttely on aiemmin ollut esillä Helsingin Virka-galleriassa. Helsingin kaupunginmuseon kuvien täydennykseksi Hämeenlinnassa pyörii multimediaesityksenä kooste Hämeenlinnan historiallisen museon koira-aiheisista kuvista.

Koirankeksejä ja ?kissakarkkeja

-Tämä on sellainen hyvän tuulen näyttely, jota on koottu jos ei nyt ihan kieli poskessa niin kepeällä otteella kuitenkin, sanoo museoavustaja Carita Rantala.

Hän esittelee museokaupan valikoimiin käärittyjä koirakaramelleja, joiden koristeena on kauniita koirankuvia. Sisällä ei ole koirankeksejä vaan – kis kis -karamelleja.

Avajaisvieraille on kerrankin pakattu jo valmiiksi dogibageja. Niiden sisällön viisas isäntä jättää suosiolla sille jolle kuuluukin eli koiralle.

Näyttelyn vanhimmat kuvat ovat studiopotretteja 1800-luvun lopusta ja 1900-luvun alusta. Esimerkiksi hämeenlinnalainen rouva Schmausser on tuonut suuren koiransa studioon ja seisoo itse turkiksissaan ryhdikkäänä kulissien keskellä.

Myös näyttelyyn on rakennettu yleisöä varten vanhan ajan valokuvastudio. Sinne voi maaliskuussa tulla valokuvauttamaan itsensä koiransa kanssa.

-Mutta ajanvarausta toivomme, etteivät kaikki olisi täällä ihan yhtä aikaa, Rantala sanoo.

Koira studiossa ja ?kuvaaja metsässä

Carita Rantala on näyttelyä pystyttäessään tutustunut koirakirjoihin ja alan lehtiin ja huomannut, että muotivillitykset vaihtelevat koirien kuvaamisessa.

-Nykyään koiramuotokuvia otetaan luonnossa. Ammattivalokuvaaja kutsutaan esimerkiksi metsään ikuistamaan metsästyskoira omassa elementissään, hän kertoo.

Näyttelyssä on mukana myös pari kokonaisuutta hämeenlinnalaisen Kyllikki Louhivaaran kokoelmista. Louhivaara kertoo, että 1970-80-luvuilla oli melko uutta tuoda koira valokuvastudioon. (HäSa)

Mainos