Uutiset

Koiranomi ratkoo koirien ihmisongelmia

Touhukas lienee lievä ilmaisu kuvaamaan Elviiraa ja Esteriä. Pienet jackrusselinterrierit pomppivat kuin kumipallot vieraiden ympärillä ja kiipeävät muitta mutkitta syliin kuin löhösohvalle. Välillä suukotellaan hyvin tuttavallisesti, mutta vasta kun lupa on saatu emännältä, koiranomi-opiskelija Heidi Nurmiselta, 23.

Juuri kolme omaa karvaturria ovat innostaneet Nurmisen koiraopintojen pariin. Vaikka koirat vaikuttavatkin nyt kilteiltä ja tottelevaisilta, ei niin ole aina ollut.

– Kun muutama vuosi sitten tulivat russelit ja niiden kanssa alkoi olla ongelmia, halusin alkaa perehtyä asioihin paremmin, Nurminen muistelee.

– Meidän Esteri on muun muassa mennyt petauspatjan ja sohvan päädyn läpi.

Yksityinen koulu

Nurminen valmistuu koiranomiksi ensi keväänä, puolentoista vuoden opintojen jälkeen. Koulu on yksityinen ja sijaitsee Vehmaalla, lähellä Kustavia. Joka toinen viikko Heidi on koirineen koululla, joka toinen viikko opiskellaan itsenäisesti. Koulutus alkaa perusteista.

– Nyt ensimmäisenä vuonna olemme opiskelleet muun muassa koirien kesyyntymistä ja anatomiaa.

Koulutukseen kuuluu lisäksi muun muassa koirien sairauksia, harrastuslajeja, oppimispsykologiaa ja trimmausta.

Koiraa ei pidä kohdella ihmisenä

Valmis koiranomi on koirien terapeutti, joka pystyy auttamaan monenlaisissa koiraongelmissa. Nurminen on lajissaan Kanta-Hämeen ensimmäinen. Hän uskoo työnsaantimahdollisuuksien näyttävän hyviltä.

– Kun tuolla käy koirien kanssa lenkillä, niin liki joka toisella vastaantulevalla on jonkinlaisia ongelmia koiransa kanssa. Tosin ne, jotka tulevat vastaanotolle ovat jo todella epätoivoisia.

Nurminen sanoo, että suurin osa koirien ongelmakäyttäytymisestä johtuu siitä, että koiraa pidetään ihmisenä. Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan suden ja laumaeläimen vaistot jylläävät vahvoina. Koira tarvitsee riittävästi rotunsa mukaista tekemistä: jalkojen on saatava liikkua, nenän ja aivojen on tehtävä työtä.

Syötä koko kyypakkaus

Koiraongelmien ratkaisemisen lisäksi koiranomi voi muun muassa pitää tarjota koirahierontaa ja antaa ensiapuopetusta. Nurminen uskoo, että ensiapukoulutus tekisi hyvää jokaiselle koiranomistajalle.

– Me ollaan oltu sellaisia, että ollaan käyty melkein kerran viikossa lääkärissä. Kerran koirilla oli mahassa punaisia näppyjä. Luulin jo, että kohta ne kuolevat ja soitin päivystävälle lääkärille. Ne olivat mäkäräisen puremia, Nurminen muistelee nauraen.

Ensiapukursseilla opetetaan muun muassa mitä tehdä, jos koira on syönyt jotain myrkyllistä tai jos sitä on purrut käärme.

– Koiralle kannattaa antaa paketillinen kyytabletteja, sillä kortisonista koira ei voi saada yliannostusta. Sydämentykytystä voi tulla, mutta sen on pienempi paha kuin koiran hengitysteiden turpoaminen, Nurminen neuvoo.
– Ensiavun jälkeen koira kannattaa viedä lääkäriin.

Aktivointi auttaa ongelmissa

Koirahieronnan Nurminen lupaa sopivan kaikille koirille.

– Koira tarvitsee hierontaa siinä, missä ihminenkin, ellei enemmänkin.
Nurminen kertoo, että yleensä koirat pitävät hieronnasta. Koiraa kannattaa hieroa noin tunnin verran.

– Ainakin meidän koirat ovat kaikki nukahtaneet siihen, hän naurahtaa.

On siis erilaisia pelejä, leikkejä, hierontoja ja kursseja. Eikö koiran omistaminen ala olla jo melkoista hössötystä?

– Kyllä ja ei. Jenkeissä se on mennyt täysin yli. Ongelmiin ja ennaltaehkäisemiseen on lopulta todella yksinkertaiset ratkaisut. Terveellä järjellä pärjää aika pitkälle.

Mainos