fbpx
Uutiset

Koirantuhkatapaus pani miettimään uusia ohjeita

Hämeenlinnalaisäiti on tehnyt poliisille rikosilmoituksen kaupungin työntekijästä, joka oli hoitamassa hänen lapsiaan viime perjantaina.

Asiasta keskiviikkona uutisoinut Iltalehti kertoo, että lastenhoitaja oli penkonut asuntoa äidin poissa ollessa ja luullut siellä ollutta lemmikkikoiran tuhkauurnaa huumekätköksi. Lastenhoitaja oli kutsunut paikalle poliisit, jotka veivät aineen tutkittavaksi. Kyse ei ollut huumausaineesta, vaan koiran tuhkasta.

Hämeenlinnalaisäiti tuohtui tapahtuneesta sen verran, että teki lastenhoitajan toiminnasta maanantaina rikosilmoituksen. Poliisi tutkii asiaa vääränä ilmiantona.

Kotiin mennään nöyryydellä

Tapaus mietitytti keskiviikkona Hämeenlinnan kaupungin väkeä. Alkuperäisessä lehtijutussa kerrotaan, että perheelle entuudestaan tuttu lastenhoitaja oli tullut yksinhuoltajaäidin kotiin “kaupungin sosiaaliviraston järjestämänä”.

Hämeenlinnassa ei ole sosiaalivirastoa. Lapsiperheisiin hoitoapua välittävät sen sijaan lapsiperheiden kotipalvelu, Vaahteramäen perhetyö sekä lastensuojelu.

Lapsiperheiden kotipalvelusta sekä Vaahteramäen perhetyöstä vastaava johtava perhetyöntekijä Virva Koivisto ei ollut keskiviikkona puolen päivän jälkeen kuullutkaan tapauksesta.

-Kuulostaa ihan vieraalta jutulta, minuun ei ainakaan ole oltu yhteydessä, Koivisto ihmettelee.

Hänen mukaansa kyseinen työntekijä ei ole Vaahteramäen perhetyöstä eikä lapsiperheiden kotipalvelusta. Koivisto myös toteaa työntekijöidensä kunnioittavan aina perheen kotia ja menevänsä sinne nöyryydellä.

-Kyllä tästä niin paljon on puhuttu, että se on jokaiselle työntekijälle itsestään selvä asia. Kotiin mennään tekemään sitä tehtävää, minkä perhe on antanut toimeksiannoksi. Esimerkiksi lapsiperheiden kotipalvelussa hoidetaan lapsia ja se on siinä.

Koiviston mukaan työntekijät kunnioittavat myös perheiden yksityisyyttä.

-Jos joku paperi on pöydällä esillä, sen nyt voi nähdä ihan vahingossa. Mutta emme tietenkään lähde penkomaan mitään tavaroita, Koivisto sanoo.

Työssä käytetään tervettä järkeä

Lastensuojelun palvelupäällikkö Marja Hänninen on tapahtuneesta yhtä hämillään.

-En ole nähnyt itse juttua, kuulin siitä vasta vähän ennen soittoasi. Itse asiasta en tiedä oikeasti yhtään mitään, Hänninen kertoo.

Hänen mukaansa lastensuojelun työntekijöitä on ohjeistettu lähinnä käyttämään työssään tervettä järkeä.

-Tämä tietysti herättää meissä nyt pohdintaa, toimintakäytäntöjämme täytyy tarkemmin miettiä. Täytyy varmaan keskustella kaupungin lakimiehen kanssa siitä, mikä olisi hyvä ohjeistus näissä tilanteissa, Hänninen pohtii.

Hänen mukaansa jo alan koulutukseen kuuluu tietää, mitä ihmisten kotona saa ja ei saa tehdä.

-Tätä yksityistapausta en voi lähteä kommentoimaan, mitä siellä tapahtui tai oli tapahtumatta. Mutta kun asiasta on tehty rikosilmoitus, prosessi saa sitä kautta jossain vaiheessa päätöksensä, Hänninen toteaa. (HäSa)

Menot