fbpx
Kolumnit Uutiset

Koirat hyvä, ihmiset huono

Lunta tulee taas tupaan, jos kirjoittaa koirista. Kirjoitan silti. Viime viikkoina on kohkattu Romanian kulkukoirista, jotka sikäläinen hallitus aikoo tappaa.

Koiraparkoja ollaan adoptoimassa meille.

Miten näiden koirien kohtalo poikkeaa suomalaisista löytöeläimistä? Siten, että täällä koira ja kissa viedään ensin kahdeksi viikoksi eläinhoitolaan.

Jos vanhaa tai uutta omistajaa ei sinä aikana löydy, kunta saa tappaa löytöeläimen. Täällä siis eläin hoidetaan ensin kuntoon ja sitten otetaan nirri pois.

Ei tämä kovin paljon Romanian tyylistä poikkea.

Kun meillä on niin kovin suuri huoli ulkomaalaisista koirista, herää kysymys, miksei meitä huolestuta ulkomaalaisten ihmisten kohtalo.

Romanian romaneja olemme kaikilla konsteilla potkimassa maasta ulos. Harmi vain, että maa on EU:n jäsen ja EU-kansalaisista on vaikea päästä eroon.

Heidän tilalleen kaikesta päätellen otamme mielellään romanialaisia koiria.

Italiaan kuuluvan Lampedusan saaren edustalla on viime viikkoina koettu useita murhanäytelmiä, kun Afrikasta Eurooppaan pyrkivät pakolaiset ovat joutuneet veden varaan ja hukkuneet.

Asia ei ole uusi. Jo parikymmentä vuotta Etelä-Euroopan maat ovat ottaneet vastaan Välimeren yli tulevia siirtolaisia. Me pohjoisen asukkaat olemme kohdanneet heitä ainakin katukauppiaina ja rantojen kauppamiehinä etelänmatkoilla.

Aikaisemminkin heitä on hukkunut, sillä ihmissalakuljettajat ja -kauppiaat rahastavat heidät ensin ja lykkäävät sitten heppoisiin ja huonokuntoisiin paatteihin meren armoille.

Nyt maailman huomio kiinnittyi Lampedusalle, koska uhreja tuli niin paljon, satoja.

EU tarjoaa ongelmaan lääkkeeksi valvonnan lisäämistä.

Tarkoittaako tämä, että merivartijat ehkä pysäyttelevät pakolaislaivat jo Afrikan pohjoisrannikolle?

Vaikka valvonta tarkoittaisi sitä, että vaarassa olevat alukset pyrittäisiin saattelemaan turvallisesti Euroopan puolelle, se ei ratkaise perusongelmaa.

Ihmiset lähtevät liikkeelle, koska heillä ei ole elinmahdollisuuksia kotimaassaan. Kärjistynein ongelma on juuri nyt Syyriassa, mutta sieltäkään emme haluaisi ottaa pakolaisia vastaan. Ehkä sodan jalkoihin jääneitä koiria kuitenkin?

Kaikki tietävät, että paras konsti on parantaa elinoloja pakolaisten kotimaissa. Syyria on ongelma erikseen, mutta esimerkiksi monissa Afrikan maissa on kehitysyhteistyöllä saatu aikaan lupaavaa nousua. Menestystarinat eivät vain päädy lööppeihin.

Moni sanoo, että mieluummin kuin antaa turvapaikkoja ja oleskelulupia, pitäisi auttaa ihmisiä heidän kotimaissaan. Sitten nämä ihmiset äänestävät puoluetta, joka sekä rajoittaisi maahanmuuttoa entisestään että leikkaisi roimasti kehitysyhteistyötä. Missä on logiikka?

Menot