Kolumnit Uutiset

Kokemattomuus paistaa Stubbin lausunnoista

Kokoomuksen kannatus jatkaa laskuaan. Korkeimmista suosioluvuista on sulanut lähes kymmenen prosenttiyksikköä.

Yksi syy tähän on puheenjohtajan vaihtuminen Jyrki Kataisesta Alexander Stubbiin.

Katainen osasi sen, mitä Stubb ei. Hän osasi painottaa kannatuksen kannalta tärkeitä asioita ja jättää vähemmälle epämieluisat. Katainen kykeni myös kovan paineen alla pitämään tyylistään kiinni ja olemaan provosoitumatta.

Torstaina julkistetun Ylen teettämän mittauksen mukaan kokoomuksen ohi kiilasi SDP. Keskusta on piikkipaikalla ylhäisessä yksinäisyydessään. Kannatusta löytyi nyt 26 prosenttiyksikön verran.

Stubb tuli komeetan lailla politiikkaan. Hän veti komeita äänimääriä niin EU- kuin eurovaaleissakin. Tie politiikan huipulle oli siloteltu.

Asiantuntijat huutelivat jo tuolloin Alexanderin poliittisen kokemuksen perään. Se on vähän eri asia kuin pelkkä asiaosaaminen.

Poliittisessa osaamisessa on tärkeä tunnistaa kansalaisten tunnot erilaisissa taloudellisissa ja yhteiskunnallisissa tilanteissa.

Epävarmuuden lisääntyessä suuren enemmistön turvallisuushakuisuus lisääntyy. Turvallisuutta ihmiset hakevat sovittelevuudesta ja yhteistyöstä.

Keskustaa johtava Juha Sipilä vastaa juuri tähän huutoon. Hän haluaa vaalien jälkeen laajan yhteiskuntasopimuksen, joka kattaa työmarkkinat ja lainsäädäntötyön.

Hänen esiintymistapansa on ystävällinen ja ymmärtävä. Negatiivisia ilmaisuja hän varoo ikään kuin vaistomaisesti. Lupaukset ovat rohkeita niin kahden prosentin talouskasvusta kuin 200 000 uudesta työpaikasta.

Tällaisia puheita kansa kuitenkin haluaa kuulla. Ja ne uppoavat kansaan, kun esittäjä on vielä ystävällisen ja rehellisen oloinen, eli sellainen, jolta keskiverto suomalainen ostaisi käytetyn auton enempiä kyselemättä.

Stubb on monin tavoin Sipilän vastakohta. Hän sanoi viime gallupit kuultuaan, että politiikassa pitää olla rehellinen ja sanoa suoraan, mitä mieltä on.

Tästä ei voi periaatteessa olla eri mieltä. Käytännössä tilanne on kuitenkin hieman eri. Etenkään vaalien alla ei pitäisi lähteä voimakkaasti vastavirtaan valtavirtaa vastaan, jos haluaa voittaa vaalit.

Kun Sipilä kerää huippusuosiota puhumalla laajasta yhteiskuntasopimuksesta ja yhteistyöstä, Stubbin sanoo, että tällaisten sopimusten aika on ohi.

Kannatuksen kannalta varallista puhetta, jos ei samaan aikaan esitä uskottavaa vaihtoehtoa, josta on hyviä kokemuksia ja jonka äänestäjät kokevat turvalliseksi ja sopuisaksi vaihtoehdoksi.

Asiallisesti Stubb ei ole väärässä. Esimerkiksi työn tekemisen ehdoista voitaisiin sopia yhä enemmän ala, jopa yrityskohtaisesti. Suomessa ei vain ole kypsyyttä mennä tähän. Ei ole riittävästi keskinäistä vuoropuhelua työnantajan ja työntekijöiden kesken, eikä sitä vahvaa luottamusta, jota joustava paikallinen sopiminen edellyttäisi.