Kolumnit Uutiset

Kokemuksia laaduttomasta tekemisestä

Suomalaiset tunnetaan kovasta työnteosta ja hyvästä laadusta.

Näinhän aika yleisesti ymmärrämme. Osaksi se on varmasti totta, osaksi ehkä ei.

Kirjoitan nyt omasta kokemuksestani, näkemys siis on hyvin subjektiivinen.

Muutama vuosi sitten vapaa-ajan asuntoamme laajennettiin. Putkityöt tilasin luotettavaksi mainitulta alan yritykseltä.

Lähes sääntönä oli, että aamukahdeksalta ajettiin pakettiautolla paikalle ja tunnin tuumailun jälkeen lähdettiin hakemaan tarvikkeita 30 kilometrin päässä sijainneelta varastolta.

Kun sitten päästiin asentamaan viemäriputkea pihan poikki, toinen työmies seisoi kuopan reunalla katselemassa, kun toinen asensi putkia. Syy tähän työnjakoon oli se, ettei kahta miestä voinut olla samanaikaisesti montussa.

Kun ehdotin, että seisoskelija voisi tehdä jotain muuta, kommentti montun pohjalta tuli nopeasti.

”Se on harjoittelija, eikä se saa tehdä yksin mitään.”

Lasku tuli kuitenkin täytenä kahdesta miehestä. Mukana laskutuksessa olivat työmatkat, työkalujen hakumatkat jne. Niitä oli työajasta lähes puolet. Kyseisen firman omistaja oli valmis kompromissiin, laskusta lähti pois kolmannes.

Varsinainen riesa alkoi kuitenkin putki- ja viemäritöiden asentamisen jälkeen. Vuosi asennuksista ja vessan pönttö vuoti. Virheellinen asennus.

Muutaman vuoden kuluttua vuoti vessan käsienpesualtaaseen johtaneen putken liitos. Virheellisesti asennettu.

Seuraavaksi oli vuorossa keittiön tiskialtaaseen johtaneiden putkien liitoskohtien vuoto. Mahdollinen asennusvirhe, kuului tutkijan lausunto.

Pyysin monta kertaa ensimmäisen vuodon jälkeen, että firma tulisi ja tutkisi kaikki liitoskohdat ja koeponnistaisi putket Kohteliaasti luvattiin, mutta aina tuli jokin este.

Onneksi vuodot on havaittu ajoissa, eikä pahoja vesivahinkoja ole päässyt syntymään.

Kaiken lisäksi asiantunteva yritys on aina kartoittanut kosteus- ja muut mahdolliset vauriot ja tehnyt tarvittavat korjaukset.

Toinen episodi tuli kirvesmiesurakoista. Olin muun muassa sopinut yrittäjän kanssa päivän, jolloin hän aloittaa yläpuolisten tippalistojen asennuksen päärakennukseen. Lähdin ulkomaille pariksi viikoksi. Kun tulin takaisin, telinenosturit seisoivat tyhjän panttina, eikä miestä missään.

Uusi urakoitsija asensi listat parissa päivässä.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic