fbpx
Kolumnit Uutiset

Kokin siunattu aarre – muna

Kennollinen täysravintopakkauksia pelastaa, kun kuvittelee, ettei kotona ole mitään syötävää ja yllätysvierailla on nälkä. Kananmuna on ihana raaka-aine, jonka välttely saisi jo loppua.

Suomalaisten perinneruokien joukossa riittää herkkuja, jotka uhkaavat unohtua.

Ainainen grillimakkaran, ribsien ja pihvien massuttelu ei pitkään innosta. Miksi ruoka lapsuuden kesinä oli niin raikasta ja herkkua? Mitä äiti ja isoäiti oikein tekivät?

Krantut lapset eivät aikanaan oikein innostuneet kesäkeitosta sokerihernelisuineen ja kukkakaaleineen, mutta kun äiti kruunasi keiton kananmunalohkoilla ja sulatejuustolla, keitto alkoi maistua.

Kesäkeitto on yksi perinteinen ruoka, joka on täysin unohtunut. Sitä ei nosteta fiinien ravintoloiden menyihin, vaikka pitkään halveksitut punajuuriruuat ovat vihdoin ansainneet gourmet-tähtensä.

Kolesteroli pelästytti kansan, joka 1970-luvulla meni munalla töihin. Pahat rasvahapot talloivat jalkoihinsa totuuden, että muna sisältää kaikki elintärkeät ravinto- ja hivenaineet. Se on tehopakkaus, joka pystyy kasvattamaan kuorien sisässä pikkuisen poikasen.

Jätä pihvi tänään paistamatta ja tee kunnon vanhanajan munakokkeli. Kelpaa vaikka vierasruuaksi!

Riko kuusi munaa, lorauta perään somasti täysmaitoa ja vispaa hetki rakenteet sekaisin. Ripottele sekaan hippu suolaa, roima kourallinen silputtua ruohosipulia ja sipulinvarsia, tilliä, oreganonlehdyköitä, tuoretta rakuunaa. Kaada kuumalle pannulle öljyn ja voin sekaan ja hämmentele, mutta varo liikaa kuivumista.

Toinen kotoinen lapsuuden ruoka syntyy keitetyistä kananmunista, maidosta, voirippusesta ja täysjyväjauhoista. Munakastike maistuu aivan yhtä hyvältä kuin ennen muinoin. Miksei sitä saa lounaaksi?

Keitetyt munat lohkotaan ja lisätään maitokastikkeeseen. Kastike vaatii tilliä ja ruohosipulia mausteekseen eikä hätkähdä vähäistä kasvisliemellä maustamistakaan. Tuunaus kuuluu aina asiaan, vaikka perinteisiä ruokia tekisikin.

Vielä yksi kiva kananmunaherkku täytyy muistuttaa mieliin. Ranskalaisen salaattikastin ja kermaviilikastin rinnalle saa vaihtelua isoäidin kirpeästä kastista. Kova kananmunankeltuainen hierotaan sinappijauhon, suolan ja sokerin kanssa. Sekaan lisätään vähitellen kermaa hieroen vaaleankeltaiseksi ja kuohkeaksi.

Yksinkertaista, mutta hyvää!

Menot