Uutiset

Koko ajan valmiina työpäivään

Pitkän turnauksen aikana välipäivien jääharjoituksissa käy usein niin, että väki jäällä vähenee. Suomella oli tiistaina Pietarissa jääkiekon MM-kisoissa vapaaehtoiset jääharjoitukset, johon ilman muuta osallistuivat vielä pelivuoroaan odottelevat maalivahdit Juuse Saros ja Niklas Bäckström ja kokonaan kokoonpanon ulkopuolella alkukilpailut olleet Mikko Rantanen, Jani Lajunen ja Tommi Kivistö.

Kolmansissa miesten maailmanmestaruuskilpailuissaan olevalle Sarokselle odottaminen ei käy pitkäksi.

– Oli minulla Milwaukeessakin pelaamattomia jaksoa ja pari viime kevättä olen ollut samanlaisessa tilanteessa. Koko ajan pitää vain treenata hyvin, pysyä positiivisena ja katsoa pääseekö maaliin, Saros sanoo.

Suomen maalivahdeille ei vielä tiistai-iltapäivänä kerrottu, kenellä on torjuntavastuu keskiviikkoillan ottelussa jääkiekon kääpiömaata Unkaria vastaan.

– Sen näkee sitten keskiviikkona, Saros kuittaa.

Saros oli ensimmäisissä kisoissaan toissa keväänä Minskissä kolmantena maalivahtina. Kokemus oli kuitenkin opettavainen.

– Olin silloin ensimmäistä kertaa isompien tähtien kanssa samassa joukkueessa ja näin, miten he treenaavat. Varsinkin Pekka Rinne teki ison vaikutuksen. En ole nähnyt yhtään veskaria, joka tekisi jäällä yhtä paljon hommia. Läheltä näkee, kuinka hyvä maalivahti oikeasti on kyseessä, hämeenlinnalainen kehuu.

Viime keväänä Tshekin Ostravassa Sarokselle tuli jo torjuntavastuutakin. Näytöt olivat parhaat mahdolliset, sillä HPK-kasvatti nollasi omassa ottelussaan Suomen lohkossa myös Pietarissa pelaavan Slovakian.

– Oli tietysti iso juttu itselleni, että pääsin pelaamaan ja näin tämän homman myös siltä kantilta. Onhan aina eri asia, kun pääsee pelaamaan, hän muistuttaa.

Saros kokee, että MM-turnauksista on ollut hänelle omalla urallaan merkitystä.

– Olen nähnyt eri valmentajia ja oppinut tuntemaan pelaajia. Uskon, että siitä on ollut minulle apua ja tietysti myös hyviä muistoja.

Saros on ollut ennen keskiviikkoa Suomen kokoonpanossa avausottelussa Valko-Venäjää vastaan ja maanantai-illan Yhdysvallat-voitossa. Saksaa vastaan varamaalivahdin roolissa oli kokenut Bäckström. Pelaajalle on eroa, onko pelipäivänä joukkueen mukana vai kokonaan kokoonpanosta sivussa.

– Kun kokoonpanosta on sivussa, voi treenata vähän pidempään ja vetää myös pidemmän oheisharjoituksen. Joskus oheisharjoitus on ohjattukin, mutta täällä kyllä luotetaan, että osaamme tehdä asioita itsekin, maalivahti kertoo.

Pietari on Sarokselle uusi tuttavuus ja Venäjälläkin 21-vuotias nuori mies on vasta toista kertaa.

– Kerran kävimme keskustassa. Aika paljon siellä oli kyllä ihmisiä. Ihan hienoltahan kaupunki näyttää. Ensimmäisen kerran olin Venäjällä kolme vuotta sitten alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Sotshissa. HäSa

Lue netistä…Jutut Suomen ja Unkarin välisestä ottelusta luettavissa maksutta Hämeen Sanomien verkkosivuilta www.hameensanomat.fi

Asiasanat

Päivän lehti

9.8.2020