Kolumnit Uutiset

Koko kansa isänmaan asialle

Taas olisi idänkaupan pioneerin Tuntemattoman sotilaan sotamies Vanhalan supliikille kysyntää. Tylsän asemasodan aikana mies lausui bilateraalikaupan syntysanat tarjoamalla venäläisille leiväntyrkyttäjille vaihdossa suomalaista voita.

Nyt tarjonta on sotavuosia laajempaa: Tu hakeen leipäs päälle voita, Violaa ja Oltermannia.

Ja venäläisethän tulevat. Sitä mukaa, kun valiolainen tavara loppuu Pietarin ja Viipurin kaupoista, ne, jotka suinkin kykenevät, rientävät ostoksille Suomeen. Ostosmatkailu ei kuitenkaan vie pakotteiden tehoa, kun isonkaan auton tavaratilaan ei mahdu samaa määrää maitojalosteita kuin rajan yli vyöryneisiin rekkakolonniin.

Vastapakotteiden edessä ei pidä lannistua. Suomeen tuodaan muun muassa juustoja enemmän kuin niitä viedään.

Kultivoituneet ja varakkaat kuluttajat ovat mieltyneet ranskalaisiin, saksalaisiin ja tanskalaisiin laatujuustoihin. Totta onkin, että ranskalainen sinihomejuusto on vähän parempaa kuin Valion Aura.

Ranskassahan tehtiin juustoja jo silloin, kun Suomessa vielä asuttiin havumajoissa.

Vain hintaa tuijottavat ostavat puolestaan kauppojen omia merkkejä, Rainbowta, X-traa ja Pirkkaa. Ne ovat pääosin tuontitavaraa, muun muassa saksalaista, tanskalaista tai virolaista bulkkia, väen juustoa.

Ankeina aikoina kaikkien kansalaisryhmien on syytä luopua tottumuksistaan ja olla oikeasti isänmaan asialla. Uhraus ei ole suuren suuri, jos ranskalaisjuuston hetkeksi vaihtaa kotimaiseen tai halvan tuontijuuston sijaan ostaa suomalaista. Vaikka kuinka ollaan EU:n sisämarkkinoilla, kansallinen etu on ykkönen, muut pärjätkööt omillaan.

Vaihtoehtoja riittää myös Valio-allergisille ja kenties maailmankatsomuksellisista syistä maidontuottajille nuiville kuluttajille. Korialainen Kaslink ja jalasjärveläinen Juustoportti ovat yksityisiä perheyrityksiä.

Anti-valiolaisia ovat myös Hämeenlinnan Osuusmeijeri, suonenjokelainen Osuuskunta Maitomaa ja Kainuun Osuusmeijeri.

Ne kaikki käyttävät suomalaista maitoa ja ovat oikealla asialla keventämässä vastapakotteiden taakka.

Mikäli kuluttajan solidaarisuutta ei liikenisikään MTK:n lypsäjille, sitä voi osoittaa myös SAK:n meijerityöntekijöille, Pron toimihenkilöille tai akavalaisille johtajille. Kuorma-autoliittolainen autoilija tai hänen AKT:hen kuuluva kuljettajakaan eivät pane pahoikseen, vaikka töitä piisaisikin.

Palkollisia tilanne kylmää heti, viljelijöitä vasta, kun pankinjohtajan pokka pettää.

Venäjän määräämät vastapakotteet ja sen myötä Valion 800 työntekijää koskevat yt-neuvottelut tuntuvat, vaikka shortseissa ja lasten peuhapaikoissa viihtyvä pääministeri alkuun muuta väitti. Pohjanmaalla hänen tyylinsä tulkittiin ilmentävän luotettavasti miehen poliittista ikää.

Tuoreen pääministerin puheissa isänmaa ja sen asia ovat toistuneet kovin usein. Vaikeina aikoina isänmaallisuus ei ole yksin kansakunnan kerman oikeus ja velvollisuus.

Nyt vähäväkinenkin voi ruokakaupassa olla isänmaan asialla ja ostaa Putinin pakotteilta puhdin pois.

Menot