Kolumnit Uutiset

Koko maailma mahtuu taskuun

Aidossa retrolapsuudessa oli puolensa. Viilupintaisesta televisiosta näkyi vain kaksi kanavaa. Lapset eivät soitelleet puhelimella, juuri ja juuri saivat vastata mustan bakeliitin pärähtäessä. Levysoitin löytyi vain isosiskolta. Mummolassa ei ollut edes sähköä.

1970-luvulla lapset ehtivät lukea ja leikkiä.

Aikaa oli aivan toisella tavalla kuin nykypäivän lapsilla, joilla riittää kiirettä sosiaalisen median päivityksissä, musiikin kuuntelussa sekä videoiden ja muun liikkuvan kuvan katselussa.

Lisääntynyt netin käyttö, erityisesti sosiaalinen media yhteisöpalveluineen ja pelit nipistävät aikaa leikeiltä ja lukemiselta jo alakouluikäisillä.

Onneksi kirjat eivät kuitenkaan kokonaan pölyty hyllyissään. Vuosikymmenten takaista lukutoukkaa ilahduttaa tieto, että joka neljäs ala- ja yläkouluikäinen lapsi ja nuori lukee yhä enemmän. Silmien edessä heillä on edelleen mieluiten painettu kirja tai lehti.

Osa alle 17-vuotiaista lapsista ja nuorista on kuitenkin selvästi vähentänyt lukemistaan. Näin kertoo Sanoma Kids Median TNS Gallupilla teettämä tuore tutkimus.

Sosiaalinen media syö myös television katseluun käytettyä aikaa. Telkkarin töllöttämisen sijasta ihaillaan omakuvapäivityksiä valokuvien jakopalvelussa tai osallistutaan viestiryhmien keskusteluihin.

Jatkuvasta seuraamisesta ja seurattavana olosta nousee myös paineita: aina ei innosta vastata viesteihin tai edes lukea niitä. Jos ei viestiketjuissa pysy, voi mieleen vilahtaa pelko siitä, että putoaa pois kaveripiirin jakamista jutuista.

Yhteisöpalvelut ovat lasten ja nuorten käytössä tasaisesti koko päivän ajan aamusta iltaan.

Facebookin, WhatsAppin ja Instagramin tietävät ja tuntevat jo kymmenkesäiset, vaikka he ovat vuosiltaan reilusti alle palveluihin kirjautumisen ikärajojen.

Laitteiden käytön ja sosiaalisen median taidot lapset ja nuoret oppivat itsenäisesti tai ystävien kanssa. Vaikka kouluissa panostetaan mediakasvatukseen ja digitaitoihin, jää koulu lasten ja nuorten mielestä mediataitojen opettajana kavereiden ja kodin taakse.

Digiyhteiskunnan lapsille oma älypuhelin on varmasti yksi tärkeimmistä esineistä.

Älypuhelimessa kulkevat mukana tämän ajan yhteisöllisyys, viihde ja tieto.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic