Uutiset

Koko Norja shokissa

Hallintokorttelin pommi-isku Oslossa ja nuorisoleirin murhat ovat saaneet koko Norjan shokkiin. Miten tämä voi olla mahdollista meillä, kysyvät norjalaiset vailla vastausta.

Norjaa on pidetty rauhallisena, turvallisena ja vauraana Pohjoismaana, jossa yhteiskunnalliset ristiriidat ovat äärimmäisen vähäisiä.

Tähän kuvaan ei yksinkertaisesti ole mahtunut ajatus, että jotain tällaista voisi tapahtua. Pommi-iskussa surmansa saaneita on seitsemän, ja sosiaalidemokraattien nuorisoleirissä ammuttiin kuoliaaksi ainakin 84 leiriläistä. Loukkaantuneita on 90.

Kuolonuhrien määrä voi vielä nousta, koska monen loukkaantuneen tila on vakava, eivätkä sairaalat ole ehtineet tiedottaa kaikista potilaista.

Tekijöiden tai tekijän arvailut loppuivat nopeasti, kun poliisi pidätti syntyperältään norjalaisen 32-vuotiaan oslolaismiehen. Hänen epäillään olevan molempien tekojen takana. Vielä ei ole varmaa, oliko hänellä rikostovereita.

Häntä luonnehditaan kristilliseksi fundamentalistiksi ja äärioikeistolaiseksi, joka toimii aktiivisesti islamin vastaisella nettisivustolla.

Poliisin käsityksen mukaan iskuissa ei ole kyse kansainvälisestä terrorismista, vaan nykyistä poliittista järjestelmää vastustavasta suuntauksesta.

Pohjoismaissa tapaus on ainutlaatuisen järkyttävä. Aina ennen tapaukset ovat kytkeytyneet kansainväliseen terrorismiin. Poliittista järjestelmää ja sen sallivuutta esimerkiksi maahanmuuttoon on toki arvosteltu viime aikoina kärjekkäästikin ja erilaiset vihasivustot ovat lisänneet suosiotaan.

Tällaista ei kuitenkaan kukaan osannut edes hurjimmissakaan visoissa arvioida. Norja, kuten kaikki Pohjoismaat, ovat vähäisten yhteiskunnallisten ristiriitojen maita, joissa ei kokoonnuta kaduille mellakoimaan ja joissa vihanpito on enimmäkseen pysynyt verbaalisella tasolla.

Vielä on ennenaikaista arvioida tekijöiden tarkkoja tarkoitusperiä. Ennakkotiedot epäillystä antavat kuitenkin selkeitä viitteitä teon motiiveista.

Norjan katastrofi lisää pelon ilmapiiriä muissakin Pohjoismaissa. Kysymys siitä, että voiko sama tapahtua meillä, on varmasti niin ruotsalaisten, suomalaisten, tanskalaisten kuin ehkä muidenkin eurooppalaisten huulilla.

Järkyttävät tapahtumat leirisaarella ja Oslon keskustassa muuttivat kertaheitolla kansankotina pidettyjen pohjoismaiden ilmapiiriä. Turvattomuus lisääntyy ja tunnelma kiristyy.

Teko leimaa nyt helposti niitäkin, jotka esittävät tiukkaa kritiikkiä maahanmuuttopolitiikkaa ja yleensä nykyistä poliittista järjestelmää kohtaan, mutta pysyvät tiukasti asialinjalla.

Leimakirveitä ei pidä heiluttaa. Murhenäytelmän pitää kuitenkin nostaa esiin laaja yhteiskunnallinen keskustelu siitä, miten vastaavat tapaukset voitaisiin tulevaisuudessa estää.

Kiritiikin kohteeksi joutuvat ainakin sivustot, joissa lietsotaan vihaa tiettyjä kansalaisryhmiä kohtaan ja jotka sitten saattavat innoittaa järjettömiin tekoihin. Pitää kuitenkin muistaa, että välineitä käyttävät aina ihmiset. Päämotiivi terrorismin torjunnassa pitää kohdistaa heihin.