fbpx
Uutiset

Kokoomuksen aika jo kiriä

Sunnuntain Helsingin Sanomissa julkaistun HS-Gallupin mukaan puolueiden kannatusluvut ovat muuttuneet kuukaudessa perin vähän. Kolme puoluetta on ylitse muiden: SDP, keskusta ja kokoomus, nimenomaan tässä järjestyksessä.

SDP:n suosioksi HS-Gallup mittasi 24,2, keskustan 23 ja kokoomuksen 21,6 prosenttia. Erot ovat numeroina selkeitä, mutta tosiasiassa sittenkin pieniä, sillä ne mahtuvat kyselyissä tuttuun virhemarginaaliin.

Tutkimukseen sisältyvän epätarkkuuden perusteella käynnissä on edelleen kova ja kaikkea muuta kuin ratkaistu kilpailu vaalien voittajasta ja myös kolmen suurimman puolueen maaliintulojärjestyksestä.

HS-Gallup on kuitenkin vain yksi haastattelututkimus muiden joukossa. Ylen Uutisten Taloustutkimuksella teettämä puolueiden kannatusmittaus kertoo muuta kuin HS-Gallup.

Ylen mukaan SDP:n kannatus on laskussa ja vastaavasti keskustan nousussa niinkin voimakkaasti, että keskusta on maan suurin puolue 24,2 prosentin kannatuksella. SDP:n suosioksi Taloustutkimus sai 23,8 ja kokoomuksen ainoastaan 20,3 prosenttia.

Kyselyn virhemarginaali on suuntaan tai toiseen kaksi prosenttiyksikköä. Kun tämän ottaa huomioon, kokoomus jää mittauksessa kolmannelle tilalle.

Puolue jolla on korvat, julistaa kokoomus vaalikampanjassa, joka alkoi yllättävän aikaisin. Puolue tekee hartiavoimin töitä ja on saanut ehdokkaaksi muun muassa Sauli Niinistön Uudellemaalle ja Pertti Salolaisen Helsingin vaalipiiriin.

Vaaleihin on pian aikaa puolitoista kuukautta. Se ei ole paljon, mutta kokoomuksella on edelleen aikaa kiriä vaikka maaliskuun eduskuntavaalien voittajaksi.

Puolueen johdolla ei ole kuitenkaan mitään aihetta olla tyytyväinen, sillä kokoomuksen kannatus on jämähtänyt 20-21 prosentin lukemaan.

Media on pohtinut lähes väsyksiin asti puheenjohtaja Jyrki Kataisen ja entisen kokoomusjohtajan Sauli Niinistön suhdetta. Yleisimmin toistetun väitteen mukaan pääministeriehdokas Katainen uhkaa jäädä Niinistön varjoon.

Vaaleihin valmistautuva äänestäjä ei välttämättä punnitse lainkaan Kataista ja Niinistöä. Eduskuntavaaleissa äänestetään henkilöä, mutta ne ovat myös linjavaalit Suomen neljän vuoden suunnasta.

Henkilöjossitelun sijaan kokoomuksella on aihetta miettiä, onko sen vaalisanoma selkeä ja aidosti äänestäjiä innostava.

Vaalitaistelun kääntyessä loppusuoralle panokset kasvavat. Kokoomus kiihdyttää vauhtiaan, mutta niin tekevät myös SDP ja keskusta.

HS-Gallupissa on myös aivan kaikkia puolueita ravistelevaa tietoa. Kansan äänestysinto on laskussa ja jos ennuste toteutuu, maaliskuun eduskuntavaalien äänestyvilkkaus jää 59 prosenttiin.

Tempuilla äänetysinto ei nouse. Puolueiden on puhuttava asioista kansan kielellä.

Menot