Uutiset

Kokoomuksen Häkämies ärsyttää demareita

Hämeenlinna 4.4.2006

Äskettäin kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi valittu kansanedustaja Jyri Häkämies pohtii Turun Sanomien haastattelussa jo ensi kevään eduskuntavaalien jälkeistä aikaa. Häkämies kampeaa kumoon käsitystä, jonka mukaan suurin puolue olisi automaattisesti mukana hallituksessa. Vaalit voittanut puolue voi löytää paikkansa oppositiosta, Häkämies sivaltaa.

Häkämiehen viestin kohdetta ei tarvitse arvailla, sillä SDP on kaikkien mielipidekyselyjen mukaan selvästi maan suurin puolue. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja herättelee aivan tarkoituksellisesti henkiin demareiden painajaista. Vaikka SDP paisuisi vaaleissa maan ykköspuolueeksi, se voi silti jäädä oppositioon, jos Suomeen syntyy kokoomuksen ja keskustan liittoon perustuva porvarihallitus.

Eikä Häkämies jätä mitään jossittelun varaan. Hänen pitää aivan mahdollisena porvarihallituksen syntyä. Sen taakse pitää vain löytyä eduskunnan enemmistö, hän muistuttaa. Häkämies ei kuitenkaan käännä selkäänsä myöskään SDP:lle. Kokoomus voi olla hallitusyhteistyössä myös sosiaalidemokraattien kanssa.

Häkämies aloitti hallituspohdinnan kovin aikaisin, mutta silti kutkuttavalla hetkellä. Kun keskusta on edelleen huonosti menneiden presidentinvaalien jäljiltä alamaissa ja myös pääministeri Matti Vanhanen on tarponut vastatuulessa, on politiikan ote siirtynyt kuin varkain SDP:lle.

Häkämies tekee demareille selväksi, etteivät puolueen asiat ole sittenkään niin hyvin kuin helposti kuvitellaan. Voitto eduskuntavaaleissakaan ei takaisi vielä SDP:lle paikkaa politiikan auringossa, hallituksessa. Porvaripuolueiden hallitus on kuvioissa mukana, vaikka sosiaalidemokraatit vaihtoehtoa kovasti karsastavatkin. Jos eduskunnassa on porvarienemmistö, miksi maalla ei voisi olla porvarillista pääministeriä ja hallitusta?

Häkämies torjuu vasemmiston syöttämät vihjeet porvaripuolueiden vaalien jälkeisiä siirtoja koskevasta kassakaappisopimuksesta. Ajatus salaisesta sopimuksesta lepää asiallisestikin tyhjän päällä. Vaalien tulos on arvoitus ja juuri siksi kokoomus ja keskusta eivät voi ryhtyä hallitusta muodostamaan. Salainen sopimus ei edes sopisi avoimeen ja kansanvaltaiseen päätöksentekoon.

Kokoomuksen ja keskustan sisällä porvarihallitus ei suinkaan nostata pintaan ainoastaan riemunkiljahduksia. Kokoomuksessa on henkilöitä, joille yhteistyö demareiden kanssa ei ole alkuunkaan vastenmielistä. Aivan sama on tilanne keskustassa. Varsinkin puolueen veteraanit muistelevat kaiholla punamullan, SDP:n ja keskustan vahvan yhteistyön, aikaa. Nykyinen vallanjako tyydyttää kovasti tätä joukkoa.

Häkämies ampuu alas myös kuvitelman siitä, että vaalien jälkeen suurimman puolueen puheenjohtajasta tulee pääministeri. Näin ei välttämättä käy, mikä on sekä puolueiden että äänestäjien hyvä muistaa. Käsite eduskuntavaaleista pääministerivaalina johtaa väärin tulkittuna äänestäjiä harhaan.

Päivän lehti

10.4.2020