fbpx
Uutiset

Kokoomuksen Kai Mykkänen huolissaan velkakiihdytyksestä – vihreiden Emma Kari sanoo eriarvoisuuden torjunnan yhdistävän hallitusta

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) vahvistaa Ylelle, että Koillis-Syyriassa sijaitsevalla Al-Holin Isis-leirillä on 44 suomalaista.
Kai Mykkänen (Kok.) kertoi valintansa jälkeen kokoomuksen keskittyvän vastuulliseen oppositiopolitiikkaan

Sekä kokoomus että vihreät valitsivat itselleen uudet eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Kokoomuksen ryhmää johtaa espoolainen Kai Mykkänen ja vihreiden ryhmää helsinkiläinen Emma Kari.

Mykkänen kertoi valintansa jälkeen kokoomuksen keskittyvän vastuulliseen oppositiopolitiikkaan.

– Olemme vastuun oppositio vastuuttoman velkakiihdytyksen sijaan. Korostamme myös suomalaisten vastuunottoa. Jos suomalainen ahkerasti yrittää, on valtion tultava kaveriksi. Se tarkoittaa esimerkiksi kevyempää verotusta. Työn on kannatettava aina, Mykkänen sanoo.

Mykkänen paljoksui Antti Rinteen (sd.) hallituksen kaavailemaa yli miljardin euron menolisäystä.

– Nyt voi käydä niin, ettei meillä ole laskukaudella tarvittavaa puskuria. Hallitus ei tunnu ottavan 100 000 työpaikan lisäystä vakavasti. Menolisäyksistä vain 2,5 prosenttia on menossa työllisyys- ja työvoimapalveluihin, Mykkänen toteaa.

Kokoomus voi Mykkäsen mukaan tehdä tietyissä kysymyksissä oppositioyhteistyötä Perussuomalaisten kanssa.

– Vastuuttoman velkakiihdytyksen suhteen meillä on samanlaisia näkemyksiä Perussuomalaisten kanssa. Meillä on myös erilaisia näkemyksiä ja painotuksia, Mykkänen pohtii.

Kokoomus ei aio Mykkäsen mukaan pelkästään räksyttää.

– Kehumme, kun on kehuttavaa. Kerromme myös oman vaihtoehtomme, jos jotakin arvostelemme, Mykkänen sanoo.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi kokoomuksen eduskuntaryhmä valitsi Sari Sarkomaan Helsingistä. Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Jukka Kopra Lappeenrannasta. Kolmanneksi varapuheenjohtajaksi valittiin Anna-Kaisa Ikonen Tampereelta.

Kokoomuksen paikka vapautui, kun Kalle Jokinen (kok.) päätti, ettei hän enää jatka ryhmän puheenjohtajana. Myös varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz kertoi, ettei ole enää käytettävissä ryhmän johtoon.

Kokoomus on ilmoittanut aiemmin, että puolue pyrkii ryhmittymään enemmän oppositioasentoon.

Kari kehuu Rinteen ratkaisukykyä

Vihreiden oli puolestaan valittava uusi “ryhmyri”, koska Krista Mikkosesta (vihr.) tuli ympäristö- ja ilmastoministeri.

Vihreiden uusi ryhmäpuheenjohtaja Emma Kari kertoi vihreiden kansanedustajien olevan hyvillä mielin hallitusohjelmasta.

– Koko eduskuntaryhmä oli mukana neuvotteluissa. Hallitusohjelmassa on mukana meille tärkeät asiat. Vahva panostus luonnonsuojeluun, ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen, koulutukseen ja tasa-arvo- ja ihmisoikeuspolitiikkaan, Kari kertoo.

Kari uskoo, että erityisesti eriarvoisuuden vähentäminen yhdistää viittä hallituspuoluetta eli Sdp:tä, keskustaa, vihreitä, Vasemmistoliittoa ja Rkp:tä.

– Säätytaloharjoitus oli kaikille hyvä. Olemme viisi hyvin erilaista puoluetta. Se on tunnustettava, mutta yhteinen arvopohja löytyi. Halu torjua eriarvoisuutta hitsasi meitä yhteen. Hyvä keskustelukulttuuri on löytynyt ja arvostan Antti Rinteen ratkaisukeskeisyyttä. Varmasti kiistoja tulee, mutta se kuuluu politiikkaan, Kari miettii.

Vihreiden ryhmän ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi espoolainen Saara Hyrkkö ja toiseksi varapuheenjohtajaksi oululainen Jenni Pitko.

Menot