fbpx
Uutiset

Kokoomuksen Orpo pitää hallitusyhteistyötä vasemmistoliiton kanssa epätodennäköisenä: "Meillä on iso ero sdp:nkin kanssa"

Hallitustunnustelija Antti Rinne tapaa puolueiden edustajat sunnuntaina ja maanantaina.
Petteri Orpon mukaan kokoomus haluaa olla mukana vain sellaisessa hallituksessa, jonka talous- ja työllisyyspolitiikka turvaa kestävällä tavalla suomalaisten hyvinvointipalvelut. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto
Petteri Orpon mukaan kokoomus haluaa olla mukana vain sellaisessa hallituksessa, jonka talous- ja työllisyyspolitiikka turvaa kestävällä tavalla suomalaisten hyvinvointipalvelut. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että hallitustunnustelijan on erittäin vaikea löytää hallitusohjelma, jossa sekä kokoomus että vasemmistoliitto olisivat mukana.

– Puolueiden linjaukset vero- ja talouspolitiikassa ovat niin kaukana toisistaan. Meillä on iso ero sdp:nkin kanssa, mutta vasemmistoliiton kanssa se on vielä suurempi, Orpo sanoi perjantaina kokoomuksen ryhmäkokouksen jälkeen.

Hän kertoi panneensa merkille myös vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin vappupuheen. Andersson vaati siinä loppua kokoomuslaiselle kyykyttävälle politiikalle.

Orpo sanoi, että kokoomus haluaisi nyt ensi sijassa tietää sdp:n tarkemmat talous-, työllisyys- ja verolinjaukset. Sen jälkeen voidaan arvioida, kuinka kaukana ne ovat kokoomuksen linjauksista.

Orpo painotti, että kokoomukselle kaikki kaikessa on talous- ja työllisyyspolitiikka ja sitä kautta hyvinvointipalvelujen rahoitus.

– Me olemme selkeissä vastauksissamme paaluttaneet peruslinjamme näihin kysymyksiin. Jos se kelpaa hallitustunnustelijalle, silloin olemme mukana hallitusyhteistyössä.

Hallitukseen pääsy ei ole kokoomukselle itsetarkoitus.

– Jos ohjelma ei miellytä, me voimme suunnata myös oppositioon ja rakentaa Suomea sieltäkin, Orpo sanoi.

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) on kutsunut kokoomuksen keskustelemaan hallitusyhteistyöstä maanantai-illaksi.

Rinne tapaa jo sunnuntaina perussuomalaiset, keskustan ja kristillisdemokraatit.

Maanantaina tapaamisvuorossa ovat kokoomuksen lisäksi vasemmistoliitto, vihreät ja rkp.

Varsinaisiin hallitusneuvotteluihin lähtevät puolueet Rinne kertoo mahdollisesti jo tiistaina.

Menot