Uutiset

Kokoomuksessa kaikki avoinna

Oppositioon ja kannatuskriisiin vajonnut Kansallinen Kokoomus aloittaa tänään puoluekokouksensa

Seinäjoella Tangomarkkinoista tutussa Areenassa.

Puheenjohtaja Ville Itälä jättää puoluekokousväelle jäähyväisensä. Hän on käynyt euroehdokkaana omaa kampanjaansa samaan aikaan kun hänen seuraajaehdokkaansa ovat tehneet tukiryhmineen kukin parhaansa valintansa puolesta.

On poikkeuksellista, että puheenjohtajan valinnassa on kaikki avoinna vielä puoluekokouksen alkaessa. Kokouksessa on roppakaupalla jännitystä. Kokoomuksella on sopivasti tilaisuus myös kirkastaa kilpeään johtavana suomalaisena europuolueena.

Latteaksi lässähtänyt puheenjohtajakiertue ei nostanut ketään ehdokkaista esiin toivotulla tavalla.

Kokoomuksen tuleva puheenjohtaja tarvitsee kaiken mahdollisen poliittisen nosteen onnistuakseen. Takamatkalta on vaikea ponnistaa keskustan Matti Vanhasen ja SDP:tä seuraaviin eduskuntavaaleihin luotsaavan uuden puheenjohtajan haastajaksi.

Kokoomuksen uutta puheenjohtajaa ei käy kateeksi, oli hän kuka tahansa kilpaan lähteneistä: Ilkka Kanerva, Jyrki Katainen, Marjo Matikainen-Kallström, Martin Saarikangas, Kimmo Sasi tai Jari Vilén.

Kokoomuksen tavoitteena ei voi olla mikään muu kuin menestys ensi syksyn kunnallis- ja vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Puolueen puheenjohtajan pitää olla uskottava pääministeriehdokas.

Ehdokkaista Ilkka Kanervan poliittinen kokemus on vertaansa vailla. Hänen kanssaan tasavertainen puheenjohtajakokelas on Jyrki Katainen, jota voi hyvällä syyllä pitää tulevaisuuden poliitikkona.

Jos kokoomuksen puheenjohtaja valittaisiin ehdokkaiden kansansuosion perusteella, valinta olisi selvä. Entisenä huippuhiihtäjänä Marjo Matikainen-Kallström on ehdokkaista tunnetuin.

On hyvä muistaa, että ”kansa” ei valitse kokoomuksen johtajaa, vaan 850 äänivaltaista eri puolilta maata Seinäjoelle kokoontuvaa puoluekokousedustajaa.

Kokoomuksen naiset ovat Matikainen-Kallströmin takana, mutta heidän puheenjohtajansa Paula Risikon peruste on paljon puhuva: naisjärjestön puheenjohtajan velvollisuus on kannattaa naista. Herätys kokoomusnaiset: ei sukupuoli voi olla ainoa peruste!

Kokoomuksen kannatusluvut todennäköisesti nousisivat, jos Matikainen-Kallström valittaisiin puolueen johtoon, mutta nousu olisi tuskin kestävää laatua.

Matikainen-Kallström ei ole tänään Seinäjoella. Puoluekokouksen ohjelmassa piti olla puheenjohtajatentti, mutta jo sovittua aikataulua jouduttiin muuttamaan, koska Matikainen-Kallströmillä on tärkeämpää tekemistä Miamissa Kansainvälisen hiihtoliiton kokouksessa.

Puoluejohtajana ei voi toimia toisella kädellä, vaan on osattava tehdä valintoja. Lauantaina puoluekokouksessa jännitetään puheenjohtajavaalin tulosta, mutta jo aamulla ensimmäiseksi sitä, ehtiikö yksi ehdokkaista paikalle ennen äänestystä.

Mainos