Uutiset Helsinki

Kokoomus haluaa stopin koronatestien ruuhkille ja kaikki eduskuntapuolueet koolle

Mykkänen moittii hallitusta siitä, että hallitus ei kesä-heinäkuussa varautunut siihen, että koulujen alkaessa testaustarpeeseen tulee piikki.
Kuvituskuva. Kuva: Esko Tuovinen

Kokoomus vaatii hallitusta kutsumaan koolle kaikkien eduskuntapuolueiden johdon sopimaan toimista, joilla testaa, jäljitä, eristä -koronastrategia saadaan Suomessa sujumaan. Asiasta kertoo STT:lle kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

Kokoomus haluaa edustakuntapuolueiden johdon koolle erityisesti koronatestien ruuhkautumisen takia. Mykkänen viittaa esimerkiksi siihen, että Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen sanoi sunnuntaina, että kun koronaoireinen ottaa yhteyttä, testiajan saa 2–3 vuorokauden päähän ja diagnoosin saamiseen menee suunnilleen sama aika.

 


”Vaatimuksemme on, että puolueiden johdot on kutsuttava koolle sopimaan nopeista toimenpiteistä, joilla Suomi pärjää ja elämä sujuu mahdollisimman normaalisti.”


 

Mykkänen moittii hallitusta siitä, että hallitus ei kesä–heinäkuussa varautunut siihen, että koulujen alkaessa testaustarpeeseen tulee piikki, vaikka testaaminen on nykyisen koronastrategian ytimessä.

–  Asiassa ei selkeitä toimenpiteitä näy eikä eduskunta ole vielä kahteen viikkoon koolla, joten vaatimuksemme on, että puolueiden johdot on kutsuttava koolle sopimaan nopeista toimenpiteistä, joilla Suomi pärjää ja elämä sujuu mahdollisimman normaalisti.

Mykkänen: Sopiva päiväkapasiteetti olisi yli 20 000 tai 30 000

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi maanantaina, että testausruuhkiin on saatavilla pian helpotusta ja päivitetty testausstrategia pyritään julkaisemaan kuluvan viikon aikana. Kiuru on esittänyt muun muassa testauskapasiteetin nostoa 10  000 testistä 20  000 testiin. Kiurun kommenteista kertoi Helsingin Sanomat.

Mykkäsen mukaan sopiva päiväkapasiteetti olisi yli 20  000 tai 30  000. Hän toteaa, että julkinen valta voisi esimerkiksi ostaa testauskapasiteettia yksityisiltä toimijoilta ja mahdollisesti ulkomailta. Tällä hetkellä yksityiseltä puolelta testin saa noin 200 euron hintaan.

Mykkäsen mukaan pitää pohtia myös sitä, voisivatko terveysalan ammattilaiset tehdä testausta nykyistä sujuvammin siellä, missä testattavat ovat, esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa. Hänen mielestään myös rajalla tarvittaisiin luotettavia mutta nopeampia keinoja ja pitäisi pohtia esimerkiksi koronakoirien käyttöä. STT

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic