fbpx
Uutiset

Kokoomus happamoittaa pihlajanmarjoja

Tasavallan presidentti Tarja Halonen vakuutteli muutama viikko sitten valtiopäivien avajaisissa, hampaita kiristellen, että ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu on tärkeä osa demokratiaa.

Kyllä niitä demokratian harrastajia nyt riittääkin, oikealla ja vasemmalla sekä omissa ja vieraissa joukoissa, mutta etenkin oikealla ja vieraissa. Halonenkin saa sitä mitä tilaa.

Suomessa – pitkälti ns. yleisistä syistä – presidentin painoarvo juontaa tämän roolista ulkopolitiikan johtajana. Siksi tämän valtapoliittinen arvostelu on tavallaan ulkopoliittista.

Viimeksi maanantaina Ari Vatanen, Ranskan edustaja europarlamentissa, puuttui vieraan vallan sisä- ja ulkopolitiikkaan Wall Street Journalin Euroopan-painoksessa. Hän tykitti Suomen pasifististen demariulkoministerin ja -presidentin ulkopolitiikkaa.

Sitä ennen oli europarlamentaarikko Alexander Stubb (kok.) tulkinnut mahdollisesti voimaan tulevan EU:n perustuslain vievän presidentiltämme oikeuden osallistua unionin huippukokouksiin. Unionin yhteisen ulkopolitiikan hoitamisesta tuleekin yhtäkkiä tavallisia EU-asioita, jotka kuuluvat pääministerille ja hallitukselle.

Mutta missä on ristiriita? Miksi unionin ulkopolitiikka ei olisi yhä myös Suomen ulkopolitiikaa? Ei kai kokoomuksenkaan etu voi olla hakeutua siihen populistiseen huutokuoroon, jonka voi tulkita syyttävän unionia Suomen itsenäisyyden viemisestä.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei niinkään vastannut Stubbin offensiivin sisältöön, vaan lähinnä piikitteli kokoomuksen itse olleen mukana värkkäämässä uutta perustuslakia – jota nyt sitten pitäisi jo rukata.

Ja tottahan onkin, ettei Suomen nyt 5-vuotias perustuslaki ole synnyttänyt yhtään sellaista uutta ongelmaa, jota ei olisi tiedetty jo lakia säädettäessä. Miksei siis presidentti yhä voisi johtaa ulkopolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston kanssa?

Presidentinvaalitaistelun kannalta on ikävää, että kokoomus on kaivamassa kenttälapiolla itselleen sudenkuoppaa.

Kun puheenjohtaja Jyrki Kataisen johdolla mm. vaaditaan presidentiltä pois puolustusvoimien ylipäällikkyyttä, kyseenalaistaa puolue varmasti kansan silmissä koko presidentti-instituution.

Haluaako kokoomus happamoittaa presidentilliset pihlajanmarjat? Kun kerran kilpailukykyistä ehdokasta ei tunnu löytyvän, niin eikö se presidenttiys oikeastaan niin kauheasti kiinnostanutkaan? Kun ei valtaan pääse, menköön valta?

Pyyhkeen heittäminen kehään jo tässä vaiheessa on aika ikävä temppu sille kokoomuksen ehdokkaalle, joka kuitenkin presidenttikilpaan aikanaan lähtee. Mitenkäs vedät uskottavan vaalikampanjan suuressa vaalikeskustelussa tuo märkä pyyhe hartioillasi?

Eikä tilanne ratkea siihen, että Halonen lähtisi korkeaan – tai jopa siihen korkeimpaan – YK-virkaan. YK:sta ei tullut maailmanpoliisia eikä maailmanpoliisivoimien ylipäällikön virka ole auki. Sitä hoitaa muuan George Bush.

Menot