Kolumnit Uutiset

Kokoomus ja SDP hakevat uutta nostetta

Päähallituspuolueet, kokoomus ja SDP, hakevat nousevia virtauksia siipiensä alle.

Molemmissa leireissä on vakaa usko siihen, että parhaiten se onnistuu vetäjää vaihtamalla.

Kokoomuksessa Jyrki Katainen ehti jo ilmoittaa lähdöstään muihin hommiin. Jyrkin silmissä siintävät EU:n huippuvirat.

Demareissa tilanne on kimurantimpi. Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen halu jatkaa nuijan varressa on vähintään yhtä kova kuin vaihdosta intoilevien Antti Rinteen tukijoukkojen.

Valintaan on aikaa vajaat kaksi viikkoa, ja sen mukaista on taustapeli. Rinteen kannattajat toistavat maakunnissa, miten Urpilaisen kaudella on kuljettu vaalitappiosta toiseen.

Vain vaihtamalla on suunta käännettävissä, uskovat kannattajat.

Rinteen kannattajatkaan eivät kiistä Urpilaisen ansioita. Hän on kehittynyt ministerinä niin asiaosaamisessa kuin johtajuudessakin. Jämäkkyyttäkin tarvittaessa löytyy.

Miinuksena nähdään epäonnistuminen kuntauudistuksessa, liiallinen keskittyminen unionin asioihin ja rivijäsenten unohtaminen. Turuilla, toreilla ja työpaikoilla ei Juttaa ole nähty kuin vilaukselta.

Hänen syrjäyttämistään halajavat sanovat, että ministerinä tehdyt synnit ja tekemättä jättämiset seuraavat häntä ja vievät näin puolueelta eväät uuteen nousuun.

SDP pelaa nyt riskillä. Jos Rinne valitaan, ei puolueen kannatuksen nousu ole suinkaan kirkossa kuulutettu. Hän on suurelle yleisölle aika vieras, häneltä puuttuu kansanedustajan kokemus ja joukkojen hurmaamisen taito. Tai tuo puoli on ainakin jäänyt testaamatta.

Haasteensa on siinäkin, että hän joutuisi ilman Arkadianmäen kokemusta toiseksi tärkeimmälle ministerin postille heti pääministerin jälkeen.

Urpilainen onkin todennut taktisesti, että uuden puheenjohtajan on ilman muuta otettava ministerinsalkku.

Jos kansa saisi valita, Urpilainen jatkaisi demarien johdossa.

Kokoomuksessa kansansuosikki on jopa ylivoimaisesti eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb. Ensimmäiseksi kisaan ilmoittautunut Jan Vapaavuori on puolueväen suosikki.

Jos puheenjohtajiksi valitaan Antti Rinne ja Jan Vapaavuori, on mielenkiintoista nähdä, miten kaksikon yhteiselo sujuu. Vapaavuori kulkee Kataista paljon oikeammalla ja vierastaa ”sosiaalireformia” sekä vannoo yksilön- ja valinnanvapauden puolesta.

Rinne tunnetaan Urpilaista vasemmistolaisempana. Osa demareista toivoo, että ideologiset erot tulisivat puoluejohtajien puheista aikaisempaa paremmin esiin. Eri asia sitten on, miten hallitusyhteistyö soljuisi.

Vaalityötä tehtäisiin ministeriaitiota myöten, jos molemmat puheenjohtajat vaihtuvat. Olisihan heillä valtavat paineet saada kannatus nousuun. Kokoomukselle ei riitä kuin kärkipaikka. SDP:n pitää vähintään ohittaa perussuomalaiset.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic