Uutiset

Kokoomus jäänyt lähtökuoppiinsa

Jyrki Kataista on ennenaikaista tuomita epäonnistuneeksi.

Kokoomus valitsi kesäkuussa Jyrki Kataisen puolueen uudeksi puheenjohtajaksi. Hänen edeltäjänsä Ville Itälä jättäytyi sivuun, kun kokoomuksen kannatusluvut olivat jämähtäneet alas.

Seinäjoen puoluekokouksen aikaan käytiin Euroopan parlamentin vaaleja, joista kokoomus selvisi hyvin. Puolueen ääniosuus oli 23,7 prosenttia eli lähestulkoon sama kuin keskustan 23,3 ja selvästi edellä SDP:n 21,1 prosentin kannatusta.

Kokoomus oli Seinäjoella hyvissä lähtökuopissa kohti nousua. Puolue pystyi luomaan vähintäänkin vaikutelman yhtenäisyydestä. Toiveikkaat kokoomuspuheet uudesta tulemisesta ovat jääneet tyhjiksi, ainakin, jos on uskomista tiedotusvälineiden teettämiin puolueiden kannatusmittauksiin. Kokoomus on jämähtänyt lähtökuoppiinsa, vieläpä jokseenkin syvälle.

Helsingin Sanomien elokuun lopun kyselyssä kokoomuksen kannatus oli 19,7 prosenttia, kun vastaava luku kesäkuussa oli 19,9. Samaa suuntaa kertoi Ylen radiouutisten maanantaina julkistama kannatusmittaus. Sen mukaan kokoomusta äänestäisi vain 17 prosenttia kyselyyn vastanneista, mikä on 0,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kesäkuussa.

Sekä SDP:n että keskustan kannatus on samaan aikaan vain lisääntymään päin. Ylen kyselyssä molemmille mitattiin jopa yli 25 prosentin kannatus. Kahden suuren kaula kolmanteen on kasvanut jo kovin pitkäksi.

Kilpailu suurimman puolueen asemasta näyttää olevan kahden kauppa lokakuun lopun kunnallisvaaleista.

Osittain mielikuviin perustuvat ja viihteelliset mittaukset näyttävät suuntaa, vaikka vaalit ovatkin vasta todellinen tilanne, jossa puolueet pannaan järjestykseen.

Kunnallisvaalien luonne on lisäksi toinen kuin eduskuntavaalien, joiden asetelmaan useimmat mielipidemittaukset perustuvat.

Yleispolitiikallakin on kunnallisvaaleissa kuitenkin eittämättä merkitystä. Ei ole yhdentekevää mikä on maakuntien Suomen väri.

Kesällä mitatuissa kannatusluvuissa näkyy pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) ja valtiovarainministeri Antti Kalliomäen (sd.) hyvin sujunut yhteistyö. Siihen Kataisen on ollut toistaiseksi paha lyödä kiilaa.

Jyrki Kataista on kovin ennenaikaista tuomita epäonnistuneeksi puoluejohtajaksi. Hänellä ei ole vielä ollut paljonkaan näytönpaikkoja. Niitä on runsaasti tulossa tiistaina alkaneella eduskunnan syysistuntokaudella.

Kokoomuksen välikysymys koskee hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikkaa. Hallitukseen kohdistettava kritiikki ei saa jäädä tyhjäksi räksytykseksi, vaan kokoomuksen on esitettävä aitoja vaihtoehtoja työllisyyden kohentamiseksi. Pelkät veronkevennysvaatimukset, vaikka oikeaan osuvatkin, eivät riitä.

Turvallisuuspolitiikasta ei kokoomukselle heru irtopisteitä. Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon maltillinen Nato-linjaus ei todennäköisesti puolueelle riitä, mutta siitä Jyrki Kataisen lienee viisainta pitää kieli keskellä suuta. Kokoomuksen kannatusta ei käännetä nousuun Nato-intoilulla.

Päivän lehti

29.5.2020