Uutiset

Kokoomus kaipaa Niinistön apua

Hämeenlinna 10.6.2006

Eilen Joensuussa puoluekokouksensa aloittanut kokoomus on joutunut näkemään, kuinka politiikan tuulet vaihtavat suuntaa Suomessa hyvin lyhyen ajan sisällä. Kokoomus ja Sauli Niinistö olivat presidentinvaalin voittajia, vaikka tasavallan johtoon nousikin äänestäjien enemmistön tuella Tarja Halonen.

Kokoomuksen kannatus on hiipunut mielipidemittauksissa 22 prosentin kieppeille. Tämä ei ole järin huolestuttavaa, sillä puolueella on edelleen erinomainen mahdollisuus kiriä ensi maaliskuun eduskuntavaaleissa maan suurimmaksi puolueeksi. Toisin sanoen tavoitteeseen, jonka kokoomus on itselleen asettanut.

Vaikuttaa kuitenkin vahvasti siltä, että Sauli-lisä on sulanut pois kokoomuksen kannatuksesta. Presidentinvaali on siis hyvin vahvasti henkilövaali, josta ehdokkaiden puolueiden on vaikea kerätä hyötyä muissa vaaleissa.

Niinistö teki sekä kokoomukseen että maan äänestäjiin vaikutuksen. Tämän tietävät kokoomus ja myös muut puolueet. Presidentinvaalien jälkeen näytti hetken siltä, että Niinistö vetäytyy kokonaan politiikasta ja jatkaa tehtävässään Euroopan investointipankin varapääjohtajana.

Perjantaina Niinistö pohti jälleen, että hän voi tehdä paluun kotimaan politiikkaan. Hän harkitsee asettumista eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Niinistön ilmoitus ei tietenkään miellytä varsinkaan sosiaalidemokraatteja ja keskustalaisia. Rummutus kokoomusta ja Niinistöä vastaan on jo alkanut. Kilpailevat puolueet kysyvät, kuka onkaan kokoomuksen pääministeriehdokas, puheenjohtaja Jyrki Katainen vai Sauli Niinistö.

Asiallisesti asiassa ei ole tulkinnan varaa. Katainen on useaan otteeseen toistanut, että hän ja vain hän voi olla kokoomuslainen pääministeri. Niinistöllä ja Kataisella pallottelu on tuiki tuttua politiikkaan kuuluvaa kilpailua vaalivoitosta.

Kaiken lisäksi kokoomus saattaa tarvita vaalitaistelussa Niinistön vetovoimaa. Jos hän haluaa olla auttamassa puoluettaan vaalivoittoon, kokoomuksen johto ei voi kääntää hänelle selkäänsä vaan ottaa kiitellen avun vastaan. Kokoomuksella on asiassa keskeinen ongelma ratkaistavanaan: mikä olisi Niinistön luonteva ja uskottava rooli vaalitaistelussa?

Kokoomus uudistaa Joensuussa periaateohjelmaansa. Mitään järisyttäviä avauksia ohjelma ei sisällä. Lähinnä kysymys on kokoomuksen linjan ja ohjelman päivittämisestä.

Varapuheenjohtajien valinnassa on pientä jännitystä. Hauholainen kansanedustaja Jari Koskinen säilyttänee paikkansa, sen sijaan vielä hetken kovassa nosteessa ollut kansanedustaja Marjo Matikainen-Kallström on vaikeuksissa.

Vaalien jälkeisiin hallituskuvioihin puoluekokous ei voi tuoda minkäänlaista valoa. Puoluejohtaja Katainen on tähänkin asti korostanut, että kokoomus voi olla hallituksessa niin keskustan kuin SDP:n kanssa. Vaalien jälkeistä hallitusta ei ole mitään mieltä muodostaa ennen vaaleja!

Vaalien jälkeistä hallitusta ei ole mitään mieltä muodostaa ennen vaaleja!

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic