Uutiset

Kokoomus sai tervetullutta vetoapua

Keskustelu Sauli Niinistön eduskuntaehdokkuudesta päättyi virallisesti maanantaina, kun kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja pitkäaikainen valtiovarainministeri Niinistö ilmoitti asettuvansa ehdokkaaksi Uudenmaan vaalipiirissä.

Niinistö eroaa Euroopan investointipankin varapääjohtajan tehtävästä tammi-helmikuun vaihteessa. 58-vuotias kokoomuspoliitikko palaa päätöksellään Euroopasta kotimaan politiikkaan.

Vaalit on vielä käymättä, mutta Niinistölle on jo varattu tuoli eduskunnasta. Kysymys on pelkästään siitä, kuinka paljon ääniä presidentinvaaleissa äärimmäisen niukasti Tarja Haloselle hävinnyt kansansuosikki kerää maaliskuun eduskuntavaaleissa.

Tilanne Uudenmaan vaalipiirissä sähköistyi yhdessä hujauksessa. Kokoomus oli ennen Niinistön ratkaisua piirissä jopa hieman alakynnessä, koska keskustan ehdokkaita ovat siellä Matti Vanhanen ja Tanja Saarela, vasemmistoliiton Claes Andersson ja SDP:n Maria Guzenina.

Kauppalehden Presson mukaan Niinistö saattaa saada Uudellamaalla jopa 40 000 ääntä. Luku on hurja, tyhjän päällä se ei kuitenkaan lepää. Eduskuntavaalit ovat toki eri asia kuin presidentinvaalit, mutta presidentinvaaleissa Niinistö imuroi Uudellamaalla joka tapauksessa yli 260 000 äänestäjän kannatuksen.

Missä mallissa on Sauli-ilmiö ensi vuoden maaliskuussa?

Kokoomuksen johdolle Niinistön ehdokkuus on kuin lottovoitto. Useiden mielipidemittausten mukaan merkittävä osa kansasta on toivonut hänestä peräti seuraavan hallituksen pääministeriä.

Niinistön ehdokkuus kiillottaa kokoomuksen julkisuuskuvaa ja antaa potkua puolueen vaalityölle.

Puheenjohtaja Jyrki Katainen ei kuitenkaan välttämättä ole pelkästään mielissään ex-puheenjohtajan ratkaisusta. Katainen saattaa tuntea asemansa hieman kiusalliseksi, vaikka hän virallisesti hehkuttaa tukea Niinistön siirtymiselle takaisin kotimaan politiikkaan.

Ei ole mitään aihetta epäillä, etteikö Katainen ymmärtäisi politiikan kovia tosiasioita. Kokoomus on jäänyt kovin monessa mielipidekyselyssä kolmannelle tilalle ja kauas SDP:n ja keskustan kannatuslukemista. Kokoomus on tarvinnut apua ja sitä tarjoaa Sauli Niinistö.

Varsinkin muut puolueet pitävät huolen siitä, että keskustelu kokoomuksen pääministeriehdokkaasta jatkuu aina vaaleihin asti. Onko ehdokas Katainen vai sittenkin presidentinvaalien suursuosikki?

Tilaa keskustelulle on asiallisesti perin vähän, sillä kokoomuksen puoluekokous päätti viime kesänä, että puolueen pääministeriehdokas on Katainen. Päätöksen voi purkaa ainoastaan uudelleen koolle kutsuttu puoluekokous. Katainen tuskin perääntyy asiassa, jonka hän itse nosti puoluekokouksen asialistalle. Katainen on myös Niinistön ehdokas vaalien jälkeisen hallituksen pääministeriksi.

Kokoomukselle pääministeripuheista tuskin on kovin paljon haittaa. Keskustelun siivittämänä puolue pääsee iskemään vaaleissa kahdella kärjellä!

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic