Uutiset

Kokoomuslaiset ikävöivät Niinistöä

Syksyllä kotimaahan palaava Euroopan investointipankin varapääjohtaja Sauli Niinistö hämmentää kuvioita puolueessaan kokoomuksessa. Hänen erinomainen menestyksensä viimetalvisissa presidentinvaaleissa kantaa edelleen ja miestä halutaan takaisin kotimaan politiikan eturiviin.

Sanomalehti Pohjalaisen tavoittamista kokoomuksen 35 kansanedustajasta parikymmentä kärttää Niinistöä takaisin.

Keskustan verkkolehti Apilan teettämässä mielipidemittauksessa Niinistö menestyi myös pääministerilistalla erittäin hyvin. Hän oli Matti Vanhasen(kesk.) jälkeen kakkonen 25 prosentin kannatuksellaan. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ylsi vain 5 prosentin suosiolukemiin.

Demarijohtaja, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma kuittasi kymmenen prosentin kannatuksen. Se on sangen vaatimaton luku toisen päähallituspuolueen puheenjohtajalle.

Kyselyssä Niinistö pesi Kataisen ylivoimaisesti myös kokoomuksen kannattajien keskuudessa. Omasta väestä 60 prosenttia haluaa Niinistön ja 15 prosenttia Kataisen puolueen pääministeriehdokkaaksi.

Niinistö itse on jo kertaalleen kieltäytynyt kansanedustajaehdokkuudesta, joka hänelle oli tarjolla Uudenmaan vaalipiiristä. Läpimeno olisi varma ja hänen äänimääränsä vetäisi parhaimmillaan pari-kolme lisäedustajaa. Niinistö ei toistaiseksi ole sanallakaan hiiskunut lähitulevaisuudestaan.

Maaliskuun eduskuntavaalit ovat edellisvaalien tapaan myös pääministerivaalit. Kolme suurinta puoluetta ei yritä edes asiaa peitellä, vaan ne virittävät vaalikoneistonsa sen mukaan. Vaaleissa suurimman puolueen aseman saavuttanut ryhmittymä aloittaa johtajansa johdolla hallitustunnustelut.

Kokoomuksen pääministerirehdokkuus kuuluu kiistatta puheenjohtaja Jyrki Kataiselle. Hänen on kuitenkin selkeä uskottavuusongelma.

Jyrki Katainen on ottanut puolueensa napakasti käsiinsä. Oppositiojohtajana hän ei ole tehnyt sellaisia virheitä tai ylilyöntejä, jotka nakertaisivat hänen suosiotaan tai uskottavuuttaan. Tästä huolimatta hän ei ole saanut ilmaa siipiensä alle. Kansalaisten mielissä Sauli Niinistö kummittelee edelleen ja tahtomattaan vahvasti mukana tulevassa pääministerikilvassa. Hän tarjosi odottamattoman hyvän vastuksen presidentinvaaleissa Tarja Haloselle eikä se ole unohtunut.

Ensi viikolla 58 vuotta täyttävä juristi Sauli Niinistö ei ole vielä lähelläkään eläkeikää, työvuosia on vielä edessä. On ilmeistä, että kokeneesta poliitikosta, jolle on kertynyt mittavasti myös kansainvälistä kokemusta, ovat kiinnostuneita muutkin kuin hänen oma puolueensa. Yritykset tai järjestöt saisivat Niinistöstä kovan luokan ammattilaisen leipiinsä. Hänen kaltaistaan vaikuttajaa ei ole mitään syytä pitää ainakaan kovin pitkään reservissä.

Jos Sauli Niinistö ei pyörrä päätöstään pysyä toistaiseksi sivussa päivänpolitiikasta, hänen nimensä roikottaminen erilaisissa gallupeissa on turhaa ja kansalaisia hämäävää.

Kokoomuksessakaan ei ole syytä murehtia hänen tulevaisuudestaan. Niinistö tuskin tarvitsee työllistyäkseen puolueensa vetoapua.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic