Uutiset

Kokoomuslaisilta tylyä kuittia Kataiselle

Päättyvän vaalikauden hallitukset eivät saa hyviä arvosanoja edes kokoomuslaisilta.

Lännen Median puoluekyselyssä Jyrki Kataisen (kok.) hallitus saa kokoomuspoliitikoilta 7,2 keskiarvon eli tyydyttävän kokonaisarvosanan.

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) hallitusta kokoomuslaiset pitävät vielä huonompana: se saa heiltä keskiarvokseen 6,9.

Kokoomuspoliitikkojen kommenteissa Katainen saa kuitenkin ruoskaa ja Stubb ymmärrystä. Useat pitivät Jyrki Kataisen muodostamaa kuuden puolueen hallituspohjaa liian laajana.

Vasemmistoliiton ja vihreiden nostaminen hallitukseen kismitti kokoomuksen vastaajaa:

– Stubilla helpompaa, kun riippakivet lähtivät. Mutta oli Kataiselta suuri virhe ottaa vas. ja vihr. yleensä hallitukseen. Ei olisi pitänyt rakastaa pääministerin pestiä niin paljon, että otti nämä päätöksenteon jarruttajat mukaan. Olen todella pettynyt hallituksen tapaan toimia Kataisen aikakaudella. Lähentelee Suomen huonointa hallitusta kautta aikain. Vaikka pääministerillä on vastuu hallituksesta, niin moitteet kohdistuvat kyllä myös koko Kataisen hallitukseen!

Sastamalan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Andersson (kok) puolusti Stubbia kirjoittamalla, että tämä on saanut syyt niskoilleen Kataisen hallituksen tekemättömistä töistä:

– Suomessa haetaan usein syntipukkeja ratkaisujen sijaan. Stubb on nyt syyllinen moneen aikaisemman yhteisen laajapohjaisen hallituksen tekemättömään työhön. Tällaisella hallituspohjalla ei ollut mahdollista edetä monessakaan asiassa. Tahtotila loppui keskinäiseen nahisteluun. Tällaiseen hallituspohjaan Suomella ei olisi ollut varaa. Tilanne tosin voi uusiutua. Kuitenkaan tällaista hallitusta ei voi enää toistamiseen muodostaa.

Myös monissa muissa kommenteissa kritisoidaan Kataisen hallituksen jättämää perintöä:

– Stubbin hallitukselle jätettiin vaikea perintö ja siihen nähden se on onnistunut kohtuullisesti. Kaikki Kataisen hallituksen keskeiset tavoitteet jäivät saavuttamatta.

– Stubb teki, mitä on vanhalla pohjalla pystynyt tekemään. Se, ettei asiat etene, voi juurikin olla, tässä tapauksessa, Stubin ansiota. Stubb on saanut tavallaan Kataisen hallituksen tekemät älyttömät linjaukset uudelleen keskusteluun, mm. saamelaiskäräjälaki, ILO 169 ratifiointi, sote, kalastuslaki.

– Liian leveä hallituspohja, liikaa näkemyseroja. Liian paljon etukäteen lukkoon lyötyjä kantoja, vaikka maailma muuttui neljässä vuodessa (sosdem).

Keskustalta surkeat arvosanat

Kataisen hallitukselle keskustalaiset antavat keskiarvon 5,5. Sen sijaan 310 keskustapoliitikosta peräti 114 antaa nykyiselle hallitukselle puhtaan nelosen. Keskiarvokseen hallitus saa heiltä 4,9.

Demareilta Kataisen hallitus saa keskiarvon 6,6 ja Stubbin hallitus vielä kehnomman luvun 5,9.

Perussuomalaisista ei heru hallituksille yhtään kiitettävää arvosanaa – ja kahdeksikkojakin vain yksi (Kataiselle). Nelosia sataa heiltä niin paljon, että Kataisen hallituksen keskiarvo painuu 4,8:aan ja Stubbin 4,6:een.

Asiasanat

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic