Uutiset

Kolmannes huumeriippuvaisista on palveluiden piirissä

Tällä hetkellä Hämeenlinnan alueella on noin 200 huumeriippuvaista hoidon piirissä. A-klinikkasäätiön aluejohtaja Hanna Ahokas arvioi määrän olevan noin kolmannes alueen kaikista huumeongelmaisista.

10-vuotistaivaltaan juhliva kohtauspaikka Living Room tarjosi toiminnan alussa vain puhtaita neuloja ja ruiskuja. Ajan myötä toiminta on laajentunut, ja nyt se on suurelta osin ennaltaehkäisevää toimintaa.

Viime aikojen kuntaneuvotteluissa paineet säästötoimenpiteisiin ovat olleet kovat eikä Living Roomkaan ole turvassa. Ahokas kuitenkin pyrkii olemaan luottavaisin mielin, sillä hän uskoo rahoittajien osaavan tehdä tarvittavat laskutoimenpiteet.

-Ennaltaehkäisevä toiminta on äärettömän halpaa, Ahokas painottaa.

Kanta-Hämeen keskussairaalan infektiolääkäriltä Janne Mikkolalta saadun tiedon mukaan Kanta-Hämeen hiv-tartuntojen hoitoihin kului pitkän aikaa noin 100 000 euroa vuodessa. Sittemmin kulut ovat viisinkertaistuneet. Tartuntatautilaki takaa kaikille hiv-tartunnan saaneille ilmaiset lääkkeet ja hoidot. Samoin kaikkien hiv:istä aiheutuneiden sairauksien hoito kustannetaan potilaalle.

-Pelkkä lääkehoito maksaa 15 000 euroa vuodessa per potilas. Meillä hiv-testiin tarvittava testiliuska maksaa 10 euroa, antaa esimerkkejä Living Roomin toiminnanohjaaja Jutta Pääkkönen. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic