Uutiset

Kolmannesta vikahälytyksestä lähtee lasku

Hätäkeskus saa vuosittain 600-700 automaattista paloilmoitusta. Niistä ainakin 95 prosenttia on vikahälytyksiä.

Uusi pelastuslaki antaa mahdollisuuden laskuttaa vikahälytyksistä.

-Helsingin pelastuslaitos otti ensimmäisenä käyttöön maksun erheellisestä paloilmoituksesta. Nyt valtaosa muistakin pelastuslaitoksista on tekemässä saman, pelastuspäällikkö Petri Talikka Kanta-Hämeen pelastuslaitoksesta kertoo.

Kanta-Hämeen pelastuslautakunta käsittelee erhemaksua keskiviikkona.

Esitys on, että vuoden sisällä tapahtuneesta kolmannesta vikahälytyksestä lähetettäisiin 710 euron lasku. Se vastaa kustannuksia, jotka syntyvät, kun palokunta käy paikanpäällä toteamassa, että kyseessä olikin vikahälytys.


Huolimattomuus usein syynä

Petri Talikan mukaan maakunnassa on noin 600 hätäkeskukseen liitettyä paloilmoitinta.

-Suurimmasta osasta ei tule vikahälytyksiä ollenkaan. Sitten on muutamia kymmeniä, joista hälytyksiä tulee jatkuvasti. Vuonna 2010 tuli 665 automaattista hälytystä, joista 31 aiheutui todellisesta tulipalosta tai palonalusta.

Talikka sanoo, että useimmiten kyseessä on ihmisen huolimaton toiminta. Toisinaan paloilmoittimet on myös sijoitettu väärin.

-Monesti automaatti unohdetaan kytkeä pois, kun tehdään jotain normaalista poikkeavaa. Usein osoitteessa tehdään remonttia, jossa syntyy pölyä, joka taas laukaisee hälytyksen.

-Toisinaan paloilmoittimen huolto laiminlyödään. Useimmiten kyse on jonkinlaisesta huolimattomuudesta.


Ensin korjauskehotus

Esitys on, että vuoden sisällä vasta kolmannesta aiheettomasta automaattihälytyksestä lähtee 710 euron lasku. Toisesta vikahälytyksestä lähetetään kirjallinen korjauskehotus.

Pelastuspäällikkö Talikan mukaan maksun ensisijainen tavoite ei ole kerätä rahaa pelastuslaitokselle, vaan vähentää virheellisiä hälytyksiä.

Pelastusjohtajalle jää mahdollisuus vapauttaa vikamaksusta perustelluista syistä.

Jos pelastuslautakunta hyväksyy esityksen, se tulee voimaan toukokuun ensimmäisestä päivästä alkaen. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic