Uutiset

Kolmas kerta Kirjan aikaa

Hyviä uutisia lukutaitoisille ihmisille: Kirjan aika -festivaali järjestetään myös tänä vuonna.

Elo-syyskuun vaihteessa Hämeenlinnan Verkatehdas on Suomen paras paikka kohdata kirjailijoita, kun nelipäiväinen festivaali kerää kotimaisen kirjallisuuden isoja nimiä saman katon alle.

Tapahtuman pääjärjestäjinä puuhaavat tuttuun tapaan kirjallisuuden läänintaiteilija Päivi Haanpää ja Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor.

Tämän vuoden uutuuksista he nostavat esiin erityisesti perjantai-illan kirjojen yön, jossa palataan Taiteiden yön alkuperäisille juurille.

– Taiteiden yöhän sai alkunsa siitä, kun Akateeminen kirjakauppa piti Kirjojen yönä ovensa auki puolilleöin asti. Niin meilläkin on kirjakauppa yöhön asti auki Verkatehtaan lasipihalla, Jouko Astor kertoo.

Taiteiden yö on kulttuurihenkisen alun jälkeen ajautunut enemmänkin syksyiseksi vapuksi katujuhlineen. Kirjojen yössä ollaan taas tiukasti mutta ei vakavasti kulttuurin parissa.

Puhetta riittää niin dekkareista ja Venäjästä kuin käsitöistäkin ja menoa rytmittävät paikalliset artistit.

Runoparturi ja avoin mikki

Kirjan ajassa nähdään ja koetaan paljon muutakin kuin perinteistä kulttuuripönötystä. Esimerkiksi runoparturissa voi antaa hiuksensa nuorten parturikampaajaopiskelijoiden muokattaviksi samalla kun nuoret runoilijat esittävät tekstejään. Parturissa voi siis lukea muutakin kuin Seiskaa.

Perjantain kohokohtana Suistoklubilla kokeillaan Poetry jamia, jossa kuka tahansa voi nousta runoineen lavalle ja tarttua mikkiin.

– Ensin runoilijat lämmittävät yleisön omilla teksteillään ja sen jälkeen kuka tahansa voi tulla avaamaan omat pöytälaatikkonsa, Päivi Haanpää haastaa harrastajia.

– Sunnuntaina kirjailijat puolestaan saavat puhua siitä, mistä he tietävät eniten, eli kirjoittamisesta, Haanpää vinkkaa.

Näyttelijätkin pääsevät ääneen, kun muiden muassa Ilmari Saarelainen ja Martti Suosalo lukevat omia lempisatujaan lapsille ja lapsenmielisille.

Valtaosa tapahtumista on pääsymaksuttomia. Myös kaikkiin lasten ja nuorten tapahtumiin on vapaa pääsy.

Kolmas kerta toden sanoo

Kirjan aika -festivaalin syntysanojen ohessa vuonna 2010 mainittiin, että tapahtuma on kolme vuotta kestävä kokeilu.

Nyt kun käsillä on kolmas ja tällä erää viimeinen kerta, on aiheellista kysyä, onko jatkoa luvassa?

– Jos ja kun tai ehkä kun ja jos tapahtuma saa jatkoa, on se pitkälti voimavarakysymys. Tälle tapahtumalle on nähdäkseni sijansa suomalaisessa kulttuurimaisemassa, mutta se vaatisi paneutumista ja innokkaita tekijöitä, Jouko Astor muotoilee varovaisesti.

Astorin mukaan tapahtumaa on kolme vuotta tehty talkoovoimin ja kirjallisuuden läänintaiteilijan työpanos on ollut merkittävä. Nyt kun koko läänintaiteilijakuvio on mahdollisesti muuttumassa, on tapahtuman mahdollinen jatkokin vielä epävarma.

– Haluaisin sanoa, että tätä jatketaan, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty. (HäSa)

Kirjan aika -festivaali Verkatehtaalla 30.8.-2.9.