Kolumnit Uutiset

Kolmas kerta toden sanoo

Suomiko muka köyhä maa? Rahaa löytyy elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen Tuntemattomalle sotilaalle, mutta ei Mannerheimille. Rahoittajat ymmärtävät viihteen ja kassavirran yhteyden, eivät pönöttäviä pystejä, millainen Marski-elokuvasta tietysti tulisi.

Kolmas tuntematon tulee ensi-iltaansa Suomen satavuotisjuhliin eikä tietenkään sattumalta. Koska kiire on kova, siksi on paikallaan edes hiukan avittaa näyttelijöiden roolituksissa.

Kapteeni Kaarnaksi sopii etevistä johtajan otteistaan muistettu entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.). Mennäänpäs mokomaan euroon että heilahtaa!

Nyt tasavallan hallitusta johtaa ilmiselvä vänrikki Koskela. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tunnollinen ja asiallinen, suuret tunnekuohut sisällään pitävä joukkueenjohtaja.

Luutnantti Lammioksi istuisi nykyisin EK:ta johtava ex-ministeri Jyri Häkämies (kok.). Älkää kyselkö perusteluja, tunnettehan te miehen.

Sujuvakäytöksisen ja iloisen, naismaailmassakin menestyvän kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok.) ei tarvitsisi edes kovin paljon näytellä, kun hän menisi täydestä sotamies Rahikaisen roolissa.

Yrmeä ja herrakaunassaan leppymättömän kuormaston sotamies Korpela muistuttaa ajatusmaailmaltaan ulkoministeri Timo Soinia (ps.). Hevosmiehiäkin molemmat.

Kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.) voisi ottaa lotta Raili Kotilaisen roolin. Molempien tähti on laskeva, Urpilaisella ministeristä rivikansanedustajaksi ja lottaraukalla upseerikerholta mosurin heilaksi.

Sairaalloisen nuuka talousaliupseeri Mäkilä piti komentoa muona- ja rättivarastolla. Vain krapulaiselle alikersantti Hietaselle lankesi armo kituliaana suolasilakkana.

Nykyistä tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä muistellaan yhä politiikan kentillä kauhulla eduskunnan puhemiehenä ja valtiovarainministerinä. Nuuka-Niinistö ei sietänyt minkäänlaista hulvattomuutta, mitä valtion rahoihin tuli.

Roka Antti hää oli sotilaana arvostettu ammattimies, mutta ei piitannut ohjesäännöistä eikä kunnioittanut ylempiään. Veteraanipoliitikko Paavo Väyrynen (kesk.) osaa politiikan työt, mutta on kyvytön mukautumaan toisten johdettavaksi ja noudattamaan muiden laatimia pelisääntöjä. Teatterikokemus edistäisi kannakselaismurteen omaksumista.

Oloissa kuin oloissa laitavasemmiston aatteelle uskolliset alikersantti Yrjö Lahtinen ja puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (vas.) ovat kuin kaksi marjaa, joten Arhinmäki Lahtiseksi.

Aika velikultia.

Päivän lehti

3.4.2020