fbpx
Uutiset

Kolmas yritys vei Vietnamiin

Parolan lukiolaiset osallistuivat kansainväliseen leirikouluun

Parolan lukiolaisten Vietnamin-matkasta voi hyvällä syyllä sanoa, että kolmas kerta toden sanoo.

Eri maissa toimivien lukioiden yhteistyöverkon kirjoittajien piti tavata Vietnamissa jo kaksi vuotta sitten. Silloin maailmalle levisivät tiedot sars-epidemiasta.

Viime syksyksi suunniteltu matka peruttiin lintuinfluenssan pelossa, mutta tämän vuoden elokuussa leirikoulumatka vihdoin toteutui.

Hyvää kannatti odottaa, ainakin lukion kolmasluokkalaisten Noora Rytkösen ja Veera Väänäsen mielestä. He ovat alusta alkaen olleet mukana kokoamassa “Living in a multucultural world” -verkkosivustoa ja ovat kirjoittaneet sen sivuille.

– Hienointa matkassa oli se, että näimme Vietnamissa paljon sellaista, mitä tavallisena turistina emme olisi nähneet, sanoo Veera Väänänen.

Parolalaisten ylläpitämä verkkosivusto sai toissa viikolla toisen peräkkäisen palkinnon ASEF:n eli Euroopan Unionin ja Aasian maiden yhteistyöjärjestön julistamassa kilpailussa. Siinä palkitaan kouluja, jotka opetustyössä pyrkivät kansainvälisyyteen ja uuden tekniikan hyväksikäyttöön.

Ryhmissä

tiukka työkuri

Vietnamin leirikouluun matkasi Suomesta 42 oppilasta ja opettajaa. Hattulasta mukaan lähti suomalaisten lisäksi muun muassa ryhmä venäläisiä, jotka suorittavat Parolassa kansainvälistä lukiotutkintoa.

Lisäksi mukana oli osallistujia Riihimäen, Pälkäneen ja Kangasalan lukioista. Perillä Vietnamissa ryhmää oli vastassa joukko Parolassa opiskelevia vietnamilaisia lukiolaisia.

– Tutustuimme omiin vietnamilaisiinkin paremmin vasta tällä matkalla. He taas pääsivät esittelemään meille omaa maataan, Noora ja Veera kertovat.

Pienessä Co Thachin kylässä leirikoululaiset tekivät ryhmätöitä verkkosivuille kertyneistä kirjoituksista. Joka ryhmässä oli suomalaisia, vietnamilaisia ja venäläisiä lukiolaisia.

Rehtori Erkki Lehto hämmästelee vieläkin ryhmien työskentelykuria.

– Siinä olisi ollut Kiinanmeren hiekkaranta ikkunan takana ja nämä pakersivat sisällä.

“Living in a multicultural world” -verkkosivuille ovat kirjoittaneet lukiolaiset eri maista. Aiheina ovat olleet esimerkiksi kulttuurien väliset erot ja tasa-arvo.

– Kun vertailimme kirjoituksia ryhmissä, huomasimme, miten eri kulttuureissa arvostetaan eri asioita. Esimerkiksi vietnamilaisten kirjoituksissa miehen rooli korostuu, Noora sanoo.

– Ja kirjoituksista näkee, että siellä elämä on hyvin perhekeskeistä, Veera huomauttaa.

Köyhyys

järkytti

Vaikka matkan kokemukset ovat pääosin myönteisiä, tytöt puhuvat kulttuurishokista.

– Köyhyys oli järkyttävää, kun pienet lapset kerjäsivät kaduilla. Toisaalta köyhyydestä huolimatta kaikki olivat kuitenkin valtavan ystävällisiä, Veera Väänänen kuvailee.

Myös esimerkiksi liikenne vaati totuttelemista.

– Ho Chi Minh Citystä oli kuuden tunnin ajomatka Co Thachiin. Yritimme nukkua, mutta kuski tööttäili äänimerkkiä koko ajan. Isoissa kaupungeissa taas kadun yli meno oli pelottava suoritus, kun sata skootteria oli ajamassa päälle koko ajan.

Veera ja Noora arvelevat joka tapauksessa, että leirikoulu madalsi kynnystä lähteä esimerkiksi töihin ulkomaille.

– Vietnamissakin olisi vielä paljon nähtävää, Noora Rytkönen sanoo.

Menot