Uutiset

Hyväksikäyttöringin päätekijäksi epäilty ollut mukana seurakunnan lapsi-ja nuorisotyössä

Pääepäilty on lappilainen matkailuyrittäjä.
Kuvituskuva Kuva: Kimmo Penttinen
Kuvituskuva Kuva: Kimmo Penttinen

Keskusrikospoliisin (KRP) tutkimasta Suomessa toimineesta hyväksikäyttöringistä epäillyt miehet ovat eri puolilta maata, selviää vangitsemisasiakirjoista ja muista julkisista tiedoista.

Viiden suomalaismiehen ringin epäillään tuottaneen väkivaltaista lasten hyväksikäyttömateriaalia. KRP:n mukaan pahimmassa tapauksessa huumattua uhria on raiskattu kymmenen tuntia.

Jutun pääepäilty on 57-vuotias lappilainen muun muassa matkailualalla toimiva yrittäjä. Hänellä on yritysten nettisivujen mukaan ollut erä- ja matkailutoimintaa Lapissa ja Etelä-Pohjanmaalla.

Esimerkiksi vuosina 2013–2014 mies vuokrasi Etelä-Pohjanmaalla lomamökkiä, jonka sivuilla hän kertoi tarjoavansa myös koiravaljakko- ja patikkaretkiä. Sosiaalisessa mediassa miehellä on kuvia valkoisista isoista koirista. Vuodesta 2015 lähtien mökinvuokraussivuilla on ollut teksti, jossa sanotaan, että mökki on vuokrattu yksityiskäyttöön.

Miehen taustoista kertoi torstaina ensin Ilta-Sanomat. Pian sen jälkeen matkailuyrityksen ja miehen Facebook-profiilin sivut lakkasivat toimimasta. Lomamökin sivut ovat olleet nurin jo kauemmin.

Matkailutoiminnan lisäksi miehellä on tulostetuotteisiin erikoistunut firma Uudellamaalla. Mies asuu Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan Lapissa pienellä paikkakunnalla lähellä Norjan rajaa.

Mediatietojen mukaan mies on ollut tämän vuosikymmenen alussa mukana eteläpohjanmaalaisen seurakunnan lapsi- ja nuorisotyön vastuuryhmässä. Asiasta kertoneen Helsingin Sanomien mukaan mies oli valittu ryhmään kirkkoneuvoston edustajana ja hän toimi seurakunnan luottamustehtävissä parin vuoden ajan.

Vangittiin viime keväänä – vangittuna liki vuoden

Pääepäilty vangittiin Lapin käräjäoikeudessa viime vuoden maaliskuussa epäiltynä useista seksuaalirikoksista.

Vuosina 2016–2017 yhteensä puolentoista vuoden aikana tapahtuneiksi epäillyissä rikoksissa on kyse muun muassa törkeän hyväksikäyttömateriaalin levittämisestä ja hallussapidosta. Lisäksi miestä epäillään sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta koskevan esityksen seuraamisesta ja huumausainerikoksesta.

Mies vangittiin uudelleen viime toukokuussa, jolloin epäilyt ovat laajentuneet varhaisempiin ja törkeämpiin tekoihin. Vangitsemisen perusteena olleet rikosepäilyt ovat koskeneet törkeää raiskausta, törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, törkeän hyväksikäyttömateriaalin levittämistä ja pahoinpitelyä. Epäillyt teot ovat tapahtuneet yhtenä päivänä elokuussa 2014.

Mies pääsi vapaaksi tämän vuoden helmikuussa. STT ei torstaina tavoittanut häntä kommentoimaan rikosepäilyjä.

Toinen epäillyistä on 43-vuotias mies, jolla on osoite Vaasassa. Häntä epäillään lappilaismiehen tavoin yhtenä elokuun päivänä vuonna 2014 tapahtuneista törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä pahoinpitelystä.

Lisäksi hänen epäillään syyllistyneen törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja pahoinpitelyyn huhtikuussa 2014. Hänkään ei ole enää vangittuna.

Kolmas epäilty on 51-vuotias helsinkiläismies, jota epäillään pitkäaikaisesta hyväksikäyttömateriaalin levittämisestä. Toimintaa epäillään olleen vuoden 2014 alusta vuoden 2018 helmikuuhun.

Neljäs epäilty on 22-vuotias mies, jota epäillään hyväksikäyttömateriaalin hallussapidosta vuosina 2017–2018. Facebook-profiilin perusteella mies asuu Etelä-Pohjanmaalla. Jutussa on lisäksi viides epäilty.

Poliisi ei ole paljastanut tarkkoja tekopaikkoja uhrien suojelemiseksi eikä ole kertonut epäillyistä sukupuolta tarkemmin.

Kolmea hyväksikäyttöringissä epäiltyä yhdistää metamfetamiini

Lappilais-, vaasalais- ja helsinkiläismies tuomittiin viime elokuussa Helsingin käräjäoikeudessa niin sanotussa kristallihuumejutussa. Lappilaismies tuomittiin vuoden ja vaasalaismies kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen, sillä he olivat ostaneet metamfetamiinia helsinkiläismieheltä.

Helsinkiläismies tuomittiin jutun päätekijänä neljän vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Oikeuden mukaan hän toi huumetta muiden miesten käyttöön Thaimaasta ja Hollannista.

Samassa huumeringissä tuomittiin myös viihdetaiteilija Jari Sillanpää, joka oli ostanut kristallia helsinkiläismieheltä. Helsinkiläismiestä on kutsuttu mediassa Sillanpään diileriksi tai ”hovihankkijaksi”.

KRP epäilee: Lapsia huumattu metamfetamiinilla

KRP kertoi keskiviikkona, että ringin uhreja on yhteensä kuusi poikaa. Tekoaikaan he olivat 6–15-vuotiaita. KRP:n mukaan epäilty hyväksikäyttö ja materiaalin levittäminen ovat tapahtuneet vuosina 2004–2018. KRP epäilee, että osalle uhreista on annettu metamfetamiinia tekojen aikana.

Tutkinnassa on ollut valtavia määriä sekä Suomessa että ulkomailla tuotettua materiaalia. Keskeisessä asemassa tallenteissa on lasten satuttaminen, tutkinnanjohtaja Sanna Springare kertoi.

KRP:n mukaan epäillyiltä takavarikoidusta ulkomaisesta materiaalista löytyy erityisen raakaa väkivaltaa, jonka uhreina ovat pääasiassa pienet pojat. Suomalaisia epäiltyjä ei kuitenkaan epäillä kyseisen aineiston tuottamisesta.

Tutkinta on ulottunut yhteensä 17 maahan pääosin Euroopassa ja muualla länsimaissa.