fbpx
Uutiset

Kolme kuollut ja useita loukkaantunut Nizzan veitsi-iskussa – poliisi ampui sivullisia uhkailleen miehen myös Avignonissa

Nizzan kaupunginjohtajan mukaan hyökkääjä on pidätetty. Poliisi ampui aseella uhkailleen miehen myös Avignonin lähistöllä, mutta yhteyttä iskujen välillä ei tiedetä.
Poliisit seisoivat Notre Damen kirkon edustalla Nizzassa veitsihyökkäyksen jälkeen. Kuva: SEBASTIEN NOGIER
Poliisit seisoivat Notre Damen kirkon edustalla Nizzassa veitsihyökkäyksen jälkeen. Kuva: SEBASTIEN NOGIER

Kolme ihmistä on kuollut ja useita loukkaantunut veitsi-iskussa Nizzassa Etelä-Ranskassa, paikallinen media uutisoi torstaina.

Isku tapahtui joko lähellä kaupungin Notre Dame -kirkkoa tai kirkon sisällä.

Ranskan sisäministeri Gerald Darmaninin mukaan kaupungissa on käynnissä poliisioperaatio. Nizzan kaupunginjohtaja Christian Estrosi sanoo, että epäilty on pidätetty.

Estrosi vahvistaa ranskalaisessa Nice Matin -lehdessä, että kyseessä oli terrori-isku.

Estrosin mukaan yhden kirkossa surmatuista ihmisistä uskotaan olleen kirkon vahtimestari. Kaupunginjohtajan mukaan yksi naisuhri oli paennut kirkosta läheiseen baariin ja menehtynyt sinne.

Uhreista saatiin torstain aikana ristiriitaista tietoa. Muun muassa uutistoimisto Reuters kertoi, että toisen naisuhrin pää olisi leikattu irti. Ainakin CNN kirjoitti myöhemmin, että kurkku viillettiin, ei katkaistu.

Kaupunginjohtajan mukaan yksi naisuhri oli paennut kirkosta läheiseen baariin ja menehtynyt sinne.

Kaupunginjohtaja myös kertoo, että hyökkääjä toisteli sanontaa “Allahu Akhbar” vielä senkin jälkeen, kun poliisi oli saanut tämän kiinni. Arabiankielinen sanonta tarkoittaa suomeksi “Jumala on suurin”.

– Poliisi ampui epäiltyä hyökkääjää pidätyksen yhteydessä, hän on matkalla sairaalaan, hän on hengissä, Estrosi sanoi toimittajille.

Uhri, jolta oli katkaistu kaula, oli noin 70-vuotias nainen, Nice Matin kertoo.

Ranskan terrorisminvastaisesta yksiköstä kerrottiin, että sille on annettu tehtäväksi tutkia tapausta.

Maan pääministeri Jean Castex nosti iskun jälkeen Ranskan turvallisuusvalmiustason ylimmälle, välittömän uhan tasolle.

Ulkoministeri Haavisto: Ääri-islamistisen terrorismin uhka ei ole poistunut

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin on määrä saapua Nizzaan myöhemmin torstaina.

Muslimiuskon ranskalainen neuvosto tuomitsi iskun jyrkästi.

– Osoituksena surutyöstä ja solidaarisuudesta uhreja ja heidän läheisiään kohtaan, kutsun kaikkia Ranskan muslimeja perumaan kaikki profeetta Muhammedin syntymäpäivän juhlatilaisuudet, neuvoston edustaja sanoo.

Iskun on tuominnut myös muun muassa Vatikaani.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) muistutti ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon julkistamisen yhteydessä, ettei ääri-islamistisen terrorismin uhka ole poistunut, vaikka Isisin asema Lähi-idässä on heikentynyt.

Haaviston mukaan avainasemassa terrorismin torjunnassa Euroopassa on tiedustelu- ja poliisiviranomaisten yhteistyö. Myönteisenä asiana hän piti sitä, että Ranskassa maltilliset islamilaiset uskonnolliset johtajat ovat tuominneet viime aikojen iskut.

Avignonissa aseellinen uhka, veitsi-isku Ranskan konsulaatin edustalla Jeddassa

Niinikään torstaina Etelä-Ranskassa poliisi ampui kuoliaaksi ohikulkijoita käsiaseella uhkailleen miehen Montfavetissa Avignonin kaupungin lähellä. Tapaus sattui muutama tunti Nizzan iskun jälkeen.

Ranskalainen radiokanava Europe 1 kertoo, että mies oli huutanut “Allahu Akbar”.

Avignon sijaitsee noin 250 kilometrin päässä Nizzasta.

Kolmas samanaikainen isku tapahtui Saudi-Arabian Jeddassa, kun saudiarabialainen mies hyökkäsi Ranskan konsulaatin vartijan kimppuun veitsen kanssa, saudiarabialainen valtiontelevisio kertoo.

Veitsihyökkääjä on pidätetty. Vartija on viety sairaalaan, eikä tämä ole hengenvaarassa.

EI ole tietoa, liittyvätkö tapaukset toisiinsa.

Jo toinen mestaus kuukauden sisään

Aiemmin tässä kuussa Ranskaa kuohutti tapaus, jossa tsetseenitaustainen radikaali-islamisti murhasi opettaja Samuel Patyn tämän näytettyä pilakuvia profeetta Muhammedista oppitunnilla, joka käsitteli ilmaisunvapautta. Myös Patylta katkaistiin kaula.

Tapaus järkytti Ranskassa, sillä se muistutti iskusta satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen vuonna 2015 sen jälkeen, kun lehti oli julkaissut pilakuvia profeetta Muhammedista.

Nizzan iskun tarkka motiivi tai se, liittyykö se pilakuviin, ei ole täysin selvillä.

Patyn murhan jälkeen Ranskan viranomaiset ovat puolustaneet oikeutta näyttää pilakuvia, ja kuvat ovat olleet esillä useissa solidaarisuusmarsseissa.

Pilakuvat ja niiden ympärillä käyty keskustelu on herättänyt paheksuntaa osassa muslimimaailmaa, ja joidenkin muslimienemmistöisten maiden hallitukset ovat syyttäneet presidentti Macronia islaminvastaisen agendan ajamisesta. Useissa maissa on osoitettu mieltä Ranskaa vastaan.

Ranska on viime vuosina ollut useiden islamististen terrori-iskujen kohteena. Esimerkiksi 13. marraskuuta vuonna 2015 Pariisissa ja sen esikaupunkialueella iskettiin kuuteen eri paikkaan, joista eniten uhreja vaati hyökkäys Bataclan -konserttisaliin. Vuonna 2016 Nizzassa rekka ajettiin väkijoukkoon.

Päivitetty 29.10. klo 11.02: Päivitetty kuolleiden määrä yhdestä kahteen, lisätty tausta tietoa Samuel Patyn ja Charlie Hebdon tapauksista, motiivi ei täysin selvä.

Päivitetty 29.10. klo 11.09: Isku tehtiin lähellä Notre Dame -kirkkoa.

Päivitetty 29.10. klo 11.20: Päivitetty kuolleiden määrä kolmeen. Isku tehtiin joko lähellä kirkkoa tai sen sisällä. Yhden uhrin pää leikattu irti.

Päivitetty 29.10. klo 11.38: Lisätty taustatietoa Patyn murhasta ja sen jälkimainingeista. Lisätty tieto, että tapaus on annettu tutkittavaksi terrorisminvastaiselle yksikölle.

Päivitetty 29.10. klo 12.08: Lisätty Estrosin kommentit hyökkääjän tilasta. Lisätty kuva.

Päivitetty 29.10. klo 12.17: Pää leikattiin irti noin 70-vuotiaalta naiselta. Korjattu tieto kirkon sisällä tapetusta uhrista: kyseessä oli vahtimestari, ei kirkkoväärti.

Päivitetty 29.10. klo 12.37: Lisätty tieto kirkosta paenneesta naisuhrista. Lisätty tieto Macronin vierailusta.

Päivitetty 29.10. klo 13.15: Lisätty tieto aseellisesta uhasta Montfavetissa.

Päivitetty 29.10. klo 13.38: Lisätty muslimiuskon ranskalaisen neuvoston kommentti. Lisätty tieto veitsi-iskusta Jeddassa.

Päivitetty 29.10. klo 15.01: Lisätty Haaviston kommentit.

Päivitetty 29.10. klo 15.09: Lisätty tieto turvallisuusvalmiustason nostamisesta.

Päivitetty 29.10. klo 16.21: Päivitetty tietoa uhreista. Aiempien mediatietojen mukaan yhden uhrin pää olisi leikattu irti, myöhemmin useat mediat puhuivat kurkun viiltämisestä.

Menot