Uutiset

Kolme ruokalajia pussista

Kukaan ei oikein tykkää siitä. Se on mauton, teollinen ja epäterveellinen. Hyvää se ei ainakaan ole. Mahan sillä kyllä saa täytettyä, ainakin hetkeksi.

Pussikeitto on tuttu aines retkeilijöille. Muut suostuvat syömään pussiruokaa mökillä, tai käyttämään sitä ruoanlaiton hätäapuna.

Mutta onko pussikeitosta tai muusta pussiruoasta kunnon ateriaksi? Voiko pusseista loihtia hienon kolmen ruokalajin illallisen, jonka tohtii myös tarjota vieraille?

Suunnistus kaupassa

Kaupan opastetauluissa ei suoraan kerrota, missä pussikeitot ovat, vaan oikealle hyllylle pitää suunnistaa etsimällä.

Pussiruoat täyttävät melkoisen pätkän hyllyä, mutta valinnanvaraa on silti melko vähän. Keittoja on montaa eri merkkiä ja hintaluokkaa, mutta maut ovat sarjoissa lähes samat.
Tomaatti, sieni, pinaatti, kasvis ja sipuli. Jokunen eksoottinen thaikeitto. Hinnat vaihtelevat hieman alle eurosta vajaaseen kolmeen euroon.

Pääruoan valinta on vielä vaikeampaa, koska moneen pussiruokaan täytyy lisätä lihaa tai kanaa. Pelkkää vettä lisäämällä vaihtoehdoiksi jäävät vain erilaiset pastat ja kasvispihvit, joskin pihveilleen kyllä saa pusseja käyttämällä monenlaista kastiketta.

Jälkiruokaa ei pelkän veden avulla saa, vaan kaapissa on oltava vähintään maitoa.

Klo 18.00 Ihanaa ja helppoa

Illallisvieras tulossa. Kaapissa kanttarellikeittoa leipäkuutioilla, tomaatti-mozzarella -pastaa, valkosuklaa-nougat moussea ja suklaakakkua kahvin kanssa syötäväksi.

Kakkuaineksen mukana on kätevä taiteltava pahvinen vuoka. Valkosuklaamoussen teko sujuu pussin ohjeilla helposti, jopa ilman sähkövatkainta. Keittokin onnistuu helposti, eikä jauhe paakkuunnu lainkaan. Pastan pitäisi valmistua alle kymmenessä minuutissa.

18.40 Kaamean hankalaa

Pusseissa myytävien ruokien valmistusohjeet ovat outoja, ja todella pienellä tekstillä kirjoitettuja. Millaisella mitalla mitataan 1,1 desilitraa nestettä?

Suklaakakkutaikinaa ei tahdo saada vuokaan, koska tönkkö taikina ei irtoa kulhosta. Valkosuklaamoussen pakkauksessa ei kerrota, monelleko jälkiruoka riittää. Tomaattipasta ei sakeudu pakkauksen ilmoittamassa ajassa, vaan kattilassa lilluu siellä täällä makaroneja punaisessa vedessä.

Yhtäkkiä pasta alkaa palaa pohjaan. Pussiruoan valmistumista on pakko vahtia koko ajan. Suklaakakun pahvinen vuoka taittuu keskeltä kahtia, kun sen nostaa pois uunista, mutta onneksi kakku ei putoa.

Jauheruoan tekeminen on ihmeen hidasta. Luulisi, että veden ja jauheen keitteleminen ei veisi muutamaa minuuttia kauempaa, mutta aterian valmistukseen on kulunut jo melkein tunti.

19.00 maistuu teolliselta

Alkukeiton päälle on muodostunut kuori ja keiton maku on ikävän tuttu partioleiriltä. Pussikeitto maistuu pussikeitolta, myös hienoilta lautasilta tarjottuna.

Tomaatti-mozzarella -pastaa syödessä ei myöskään unohda syövänsä pussipastaa. Mistä tämä teollinen maku tulee? Valmistusaineluetteloiden mukaan ainakin maltodekstriiniä ja arominvahventeita löytyy jokaisesta tuotteesta.

– Jos itse keittää makaronia ja lisää siihen juustoa ja tomaattisosetta, niin saa parempaa, koemaistaja Sanna toteaa.

Jälkiruoka antaa odottaa paljon, pakkaus nimittäin lupaa moussen olevan ”pehmeän täyteläistä”. Vaahto on mukavan ilmavaa, ja maku on sama kuin nougatjäätelössä. Aika makeaa mousse on, pieni kulhollinen aiheuttaa ällön olon.

20.00 muista salata huijaus

Kahvin kanssa suklaakakkua. Ei tällä vieraitaan huijaa. Kakku maistuu teolliselta. Leivinjauhe maistuu taikinasta selvästi läpi, onneksi myös suklaa.

Nälkä on pussisapuskalla kadonnut, mutta illallisesta jää suuhun hassu maku. Pussiruoka on maineensa veroista, jauhoista ja mautonta. Mutta ainakaan se ei maksa paljoa, kolmen ruokalajin illallisen kahvikakkuineen saa kahdelle hengelle vain 8,74 eurolla.

Kun jättää kertomatta, että ateria on jauheesta tehty, niin nälkäinen vieras voi jopa mennä lankaan. Älä kuitenkaan yritä temppua kokkiystäviesi seurassa.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic