Kolumnit Uutiset

Kolme suurta ja yleiset syyt

Luonnollisin seuraus vaalituloksesta on kolmen suurimman puolueen hallitus. Sitä tukevat myös monet yleiset syyt, jotka rakentavat ylittämättömän kynnyksen muille puolueille.

Tappion ruhjomalla vasemmistolla ei ole asiaa valtaan siksi, että hallitukseen on tulossa jo kaksi työväenpuoluetta. Kokoomus julistautui sellaiseksi yksipuolisesti jo muutama vuosi sitten. Väliäkö sillä, onko julistukselle katetta, pääasia on, että puolue itse tietää, ketä edustaa.

Kymenlaaksossa miesjoukon kerrotaan uhonneen kapakassa äänestävänsä persuja. Seuraavana päivänä heidän Audejaan nähtiin kotkalaisella ennakkoäänestyspaikalla ja iltavuoron alkaessa ne olivat paperitehtaan työväen pysäköintialueella.

Persujen työmies Putkonen on entisen Maaseututyöväenliiton puheenjohtaja ja muutenkin värikäs ay-jyrä. Näillä ansioilla persutkin on mitat täyttävä proletaaripuolue.

Nyt SAK:ssa pohditaan, kumpi työväenjohtaja kutsutaan Hakaniemen vapun pääpuhujaksi, Stubb vai Soini.

RKP:n hallitustie näyttäisi olevan sekin pystyssä. Kukaan ei halua vahtia liukasliikkeistä Carl Haglundia tuikkaamasta nimeään milloin mihinkin sotakirjeeseen ja selittelemään hänen tekosiaan. Sitäkään ei ole pelkoa, että RKP lihoisi merkittävästi oppositiossa.

Keskustajohtaja Juha Sipilä on ilmaissut intonsa erilaisiin yhteiskunnallisiin kokeiluihin. Ne voisi aloittaa vaikkapa sillä, voidaanko missään oloissa muodostaa toimivaa hallitusta ilman ruotsalaisia.

Kolmen suuren hallitukseen on keskittymässä niin paljon hengellistä latinkia, ettei sitä karttuisi yhtään lisää kristillisdemokraateista. Joukkopaon kirkosta ei enää haluta toistuvan. Siksi olisi iso riski ottaa Päivi Räsänen ministeriksi.

On yhdentekevää, mitä kielevä oppositiojohtaja suoltaa, toista ovat ministerin arvovallalla lausutut mielipiteet. Poliittisesti tarkoituksenmukaista on pitää piispat, papit ja seurakuntien kamreerit rauhallisina rajaamalla kristilliset ulos.

Vihreitä ei kukaan halua hallitukseen kiusaamaan kansaa ympäristöveroilla. Kun tasavallassa avataan kaivoksia, kaadetaan metsää, rakennetaan teitä ja altaita, luvitetaan voimaloita ja kaadetaan susia, kukaan ei siihen kaipaa vihreitä viisastelemaan.

Virolaiset ovat jo vuosia sanoneet olevansa niin köyhiä, ettei heillä ole varaa vihreisiin. Suomi on kohta samassa jamassa.

Päivän lehti

2.4.2020