Uutiset

Kolme tyhmää kysymystä

Jonkun täytyy tehdä tyhmiäkin kysymyksiä, vaikka tietäisi, ettei niihin tule vastauksia. Joistakin asioista ei tosin saa edes kysyä, tai keskustella, koska kansa sanoo hoh hoijaa. Esimerkiksi käy Nato, josta ainoastaan Sauli Niinistö haluaa keskustella. Yksinään?

Kysymys yksi: kuka on tuo lappilainen tuntematon suurmies, kansanedustaja Jari Vilén (kok.), jolle kansakunnan eliitti etsii sijoituspaikkaa ulkomailta? Mies on ehdolla talousjärjestö OECD:n apulaispääsihteeriksi Pariisiin. Jos tuo kortti ei vedä, niin sitten Vilén lennätetään suurlähettilääksi Unkariin Budapestiin. Itse en tunne eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtajaa muuten kun sähköpostin välityksellä. Roskapostisuodatin toimii, mutta kansanedustaja Vilénin viestejä se ei poista. Ja niitä tulee paljon: sanahelinällisiä puheita ja mielipiteitä kaikesta. Ja paljon.

Ulkoministeriö rekrytoi harvoin talon ulkopuolelta. Politiikassa ansioituneita henkilöitä on valittu suurlähettiläiksi silloin tällöin. Mieleen tulee Pertti Salolaisen (kok.) ja Ole Norrbackin (ruots.) nimet. Ansioituneen osaavia herrasmiehiä. Jari Vilénin ansiot eivät edellytä erityisläänitystä. Menköön mies ehdolle Lapin vaalipiirin, tai sitten työnhakuun, kuten tavalliset kansalaiset.

Kysymys kaksi: Voiko samassa asiassa olla kaksi erilaista totuutta? Ilta-Sanomien erotettu päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä väitti Helsingin käräjäoikeudessa joutuneensa kahden keskustaministerin avustajan painostuksen kohteeksi päätoimittajan työssään. Huomattavaa tietenkin on, että Pietilän todistus on valaehtoinen. Oletettavat painostajat; pääministerin erityisavustaja Timo Laaninen (kesk.) ja silloinen kulttuuriministerin avustaja Seija Turtiainen (kesk.) kiistävät Pietilän väitteet.

Asian selventämiseksi on syytä sanoa, että kun Sanoma Oy:n toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen antoi Pietilälle potkut syyskuussa, niin sekä Mainonta & Markkinointi-lehti että Suomen Kuvalehti väittivät potkujen johtuneen poliittisesta painostuksesta, eikä Ilta-Sanomien levikkivaikeuksista. Pentikäinen ja SanomaWSOY:n toimitusjohtaja Hannu Syrjänen kiistivät tuoreeltaan poliittisen kytkennän. Joku siis valehtelee: joko Pietilä tai keskustalaiset avustajat.

Asia on tärkeä median uskottavuuden ja itsenäisyyden kannalta. Pietilän ja eri lehtien esittämät väitteet ovat kovia ja jos ne ovat tosia, tapahtunut loukkaa räikeästi sananvapautta. Miksi media vaikenee omassa asiassaan, tai miksi Pietilää ei haeta vastuuseen sanoistaan, jos mitään painostusta ei ole tapahtunut? Hiljaisuus on omituisen enteellistä.

Kysymys kolme: Mitä on tapahtunut jääkiekkojoukkue HPK:lle? Sarjatauon jälkeen mestarit ovat kontanneet jäällä kuin aloitteleva nappulajoukkue. Ammattiylpeys on tipotiessään.

Vääjäämättä tulee mieleen, että päävalmentaja Jukka Jalonen ja joukkue arvottavat eri tavalla Jalosen tuoreen maajoukkuenimityksen. Politiikassa asialle on jopa oma nimike lame duck, eli poislähtevä mies ei ole enää uskottava työssään.

Auttaa nyt sitä Jalosta, valmentaja ei voi, eikä saa tulla jäälle. Peliä Kerho!

kari.vaisanen@hameensanomat.fi

Joku siis valehtelee: joko Pietilä tai keskustalaiset avustajat.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic