Uutiset

Kolme uutta ministeriä hallitukseen

Juha Sipilän (kesk.) hallitukseen tulee kolme uutta ministeriä. Hallitus päätti puolivälineuvottelujensa päätteeksi tiistai-iltana kasvattaa ministerien määrää. Uusien ministerien nimistä ei ole vielä tietoa, puolueet päättävät ne keskuudessaan. Kokoomus saa oikeusministerin salkun, perussuomalaisille tulee kulttuuri- ja urheiluministerin salkku eli opetus- ja kulttuuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) salkku jaetaan kahtia. Keskusta jakaa nähtävästi maatalous- ja ympäristöministerin salkun kahtia.

Ministerien määrän kasvattaminen lähti liikkeelle perussuomalaisten tilanteesta. Puolueen kesäkuussa valittavalle uudelle puheenjohtajalle tarvitaan ministerin paikka hallituksessa. Puheenjohtajan tehtävästä luopuva Timo Soini haluaa jatkaa ulkoministerinä. Ministerien määrän lisäämistä on puoltanut myös se, että oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) jäi maaliskuussa parin viikon sairauslomalle työuupumuksen vuoksi. Lindströmin salkkua on yleisesti pidetty kohtuuttomana.

Sipilän vuonna 2015 nimitetyssä keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallituksessa on 14 ministeriä. Nyt ministerien määrä siis nousee 17:ään.

Yhdistelmäsalkut syntyivät hallitusneuvotteluissa 2015, kun pääministeri Juha Sipilän vaatimuksesta ministerien ja heidän avustajiensa määrää vähennettiin.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) yhdistelmäsalkku on myös raskas. Keskustan järjestelyissä Kimmo Tiilikaisesta on tulossa todennäköisesti ympäristöministeri. Maatalousministeriksi nimitetään suurella todennäköisyydellä Pertunmaalta kotoisin oleva maanviljelijä ja maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä.

Nihkein ministerien määrän lisäykselle oli alunperin kokoomus, joka on kokenut, että Sanni Grahn-Laasosella ei ole liikaa töitä. Kokoomuksen puheenjohtaja

Petteri Orpo on painottanut Lännen Median haastattelussa, että salkkujen uusjaon pitää olla tasapainossa, jos sellaiseen ryhdytään. Kokoomus saa nyt havittelemansa oikeusministerin salkun.

Kokoomuksen ministerinimien listalla on vahvoilla puolueen varapuheenjohtaja, kokoomusnuorten entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen. Hän on Mäntyharjulta kotoisin oleva lakimies. Hallitukseen on kaivattu juridista osaamista

Hallituksen puolivälineuvottelut ja kehysriihi venyivät tiistai-iltana myöhään. Hallituksen tiedotustilaisuus Kesärannassa alkoi vasta kello 22 jälkeen. Työryhmät tekivät pitkään töitä kannustinloukkujen purkamiseksi.

Hallitus päätyi laskemaan merkittävästi päivähoitomaksuja. Noin 6700 perhettä siirtyy nollamaksuluokkaan. Valtiovarainministeriön kannustinloukkutyöryhmä selvityksen mukaan työllisten määrää voidaan lisätä 6000:lla päivähoitomaksuja alentamalla. Perheellisten opiskelijoiden opintotukeen tulee noin 75 euron huoltajakorotus.

Hallitus teki päätöksiä myös yritystukien karsimisesta ja rahojen suuntaamisesta tutkimukseen ja tuotekehitykseen Tekesin ja Suomen Akatemian kautta. Sisäiseen turvallisuuteen eli poliisille, rajavartijoille ja suojelupoliisille hallitus löysi sata miljoonaa euroa uutta rahoitusta. Nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn tulee 45 miljoonaa euroa. (Lännen Media – Kirsi Turkki

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic