Uutiset

Kolme väriä: keskivihreä

Jokajuntin maailmanparantaja Michael Moore ja rekkakuskien roskaruokakoekaniini Morgan Spurlock ovat tehneet sen, mitä monet eivät ole edes tulleet ajatelleeksi, saati yrittäneet: he parantavat maailmaa massojen iloksi. Rasva ja loka roiskuu paraikaa ympäri maailman -myös elokuvateatterissa lähellä sinua.

Popcornia napostellessa on hyvä nyökytellä: juuri noin, maailma on paha! Tuhotkaa paha iso paha W ja McD.!

Mums, ja kulaus kokista. Kotimatkalla voi poimia mukaan jonkun Mooren teoksista, tai vaikkapa Eric Schlosserin Pikaruokakansan tai Naomi Kleinin uutuuden. Kätevästi ja edullisesti pokkariversiona.

Aate on pukenut päälleen kaikille kelpaavan kaupallisen vaatteen ja vihreys kolisee kassakoneessa.

Muistaako kukaan enää ei-niin-kovin-kauas, kun Meat is Murder -radikaalit vastustivat McDonaldsia, turkisliikkeiden ikkunat olisi kannattanut tehdä teräksestä ja media taivasteli kettutyttöjen tuhoja?

Se oli silloin, kun ekoterrorismi ja Maan ystävät-liike oli suurin uhka suomalaiselle yhteiskunnalle, ja Oras Tynkkynen kirkassilmäinen liikkeen aktiivi. Silloin, kun Mustavihreillä päivillä vielä mellakoitiin asian puolesta, eikä vaan heiluttu hulluna humalassa?

Nyt kansalaisliikeaktiivi Oras Tynkkynen on tylsästi (joskin kunnioitettavasti) kansanedustaja Oras Tynkkynen ja Anni Sinnemäki vaatii hallitukselta poliisille lisärahoja talousrikosten tarkempaan syynäämiseen.

Vihreä skandaali on aiheutettava huumelausunnoilla, muulla on enää paha hetkauttaa.

Nyt koko kansakunnan nuorille on itsestään selvää, että McDonald´s on paha, liha on murhaa, Nikeä ei osteta, Shellillä ei tankata ja paha sikiää USA:ssa. Ja kahvisuodattimet kuuluvat biojätteisiin, hyvänen aika sentään!
(Mikä ei tietenkään tarkoita sitä, että ne laitettaisiin biojätteisiin).

Nykyään radikaalia on kannattaa Kokoomusta ja valtiovarainministeriötä.
Käykö muutaman vuoden kuluttua uusi nuorisolauma Jyrki Kataisen lempeän äänen johdattamana pukuostoksille Armanille?

Tuleeko valtiosihteeri Raimo Sailaksen säästöpapereista kulttiteoksia?
Kabineteissa karjutaan: Sosiaaliturva on sairautta!

Kiihkosilmäinen ympäristöaate on selätetty. Tulisilmäisen tummanvihreyden rinnalle on sekoittunut uusi sävy: laimean keskivihreä, koko kansan puoli-ilmainen ympäristöystävällisyyden aate.

Jossain vuosien varrella valtavirta vei radikaalin ja teki siitä sopuisaa, elokuvateatterikelpoista viihdettä.

Mutta sehän sopii, jos se toimii.

Morgan Spurlock on Super Size Me-elokuvallaan tehnyt sen, mihin kukaan ei ennen ole kyennyt: muuttanut McDonald`sin toimintatapoja, inhimillisemmiksi, tai ainakin annoksia pienemmiksi. Massaviihteen voima on huikea.

Seuraavaksi voitaisiin tehdä tosi-tv -sarja ympäristönsuojelusta vaikkapa Malissa.

Pääosassa voisi olla Colin Farrel, mieluiten ilman paitaa.

Päivän lehti

2.6.2020